Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас. Високо остава

...
Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас. Високо остава
Коментари Харесай

Галъп: Папата и Путин са най-харесвани у нас

Папа Франциск остава най-харесваният международен водач у нас. Високо остава доверието и във Владимир Путин. Това сочат данните от изследване на " Галъп интернешънъл ", коeто обгръща 50 страни.Традиционно, минимум харесваният международен водач в България е президентът на Турция.

Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно одобряваната измежду хората по света световна фигура. Изследването обгръща 50 страни (и почти две трети от международното население). За втора поредна година пък немският канцлер Ангела Меркел е най-добре призната измежду политическите водачи. Меркел е следвана от френския президент Еманюел Макрон. Всъщност, това са единствените политически водачи, при които позитивните оценки са повече от негативните.

Кризата на водачеството в света очевидно продължава. Продължава и рецесията в интернационалния ред. И президентът на Съединени американски щати, и президентът на Русия означават сходна отрицателна наклонност. Израелският министър председател Нетаняху също продължава да губи поддръжка.

Тенденцията на разколебаване на оценката на международните водачи проличава и в България. Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи известност измежду българите. Британският министър председател Борис Джонсън също получава негативна оценка, за разлика от своя предходник Тереза Мей.
Папа Франциск остава най-харесваният международен водач у нас (+56). Високо остава доверието и във Владимир Путин. Руският президент получава дори още благоволение от страна на българите по отношение на миналата година, и е вторият най-одобряван международен водач в България (+34). Парадоксално, доверието към Путин в личната му страна е по-ниско (+22). Обратно, Доналд Тръмп продължава да поддържа високо отрицание измежду сънародниците ни (-25), което е сравнимо с световните трендове, както и с отношението към него в Съединени американски щати. Може би и по тази причина българите по-скоро са скиптични към преизбирането на американския президент - 13% споделят, че ще бъде избран отново, а 33% са на противоположното мнение. Все отново би трябвало да се означи, че голямата част от обществото ни не демонстрира готовност по тази тематика - 49% не могат да преценяват, а 5% въобще не са дали отговор.
Традиционно, минимум харесваният международен водач в България е президентът на Турция. Нетната стойност на Реджеп Ердоган е -52.
България, дружно с Румъния (+19), остават и единствените две страни от изследваните в Европейски Съюз с позитивно отношение към Путин. Към съветския президент, Финландия (-76) е водеща в Европейски Съюз по отрицание. Следват я Обединеното кралство (изследването е осъществено преди формалното овакантяване на ЕС) с чиста стойност -65, Испания (-60) и Полша (-53) и други

Германия (-78) е водеща в Европейски Съюз по съмнение към Доналд Тръмп, следвана от Финландия (-76), Испания (-76) и Австрия (-75). Обратно, позитивно отношение към американския президент има в Полша (+10) и Румъния (+5).

И на Балканите разделянето по оста Русия-САЩ ясно проличава. Най-високо утвърждение за съветския президент има в Сърбия (+73), следвана от България и Албания (+29). Обратно, Косово е измежду минимум одобряващите го (-39). По отношение на Тръмп, Албания (+46) и Косово (+32) в най-голяма степен демонстрират позитивни оценки, а Сърбия (-50), Босна и Херцеговина (-38) са на противоположния полюс.
Настоящото проучване е част от годишния проучвателен план на международната асоциация „ Галъп интернешънъл ", наименуван „ В края на годината " - традиция, инициирана и проектирана под председателството на доктор Джордж Галъп през 1977 година Тази година проучването бе извършено в 50 страни по целия свят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР