Папа Франциск назначи бившия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ)

...
Папа Франциск назначи бившия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ)
Коментари Харесай

Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги става член на Папската академия за социални науки

Папа Франциск назначи някогашния президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за член на Папската академия за обществени науки, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Академията е учредена през 1994 година като еквивалент на по-старата Папска академия на науките в региона на обществените дисциплини и има значима консултативна роля. Организацията организира постоянни интернационалните симпозиуми по тематики като трафика на хора, модерното иго и облекчаването на задълженията, на които участват светила в тези области. След срещите се изготвят отчети, които папата може да употребява за насоки по нерелигиозни въпроси.

Като член на академията 72-годишният Драги ще има основна роля в подбора на тематики и участници за конференциите. Като президент на ЕЦБ той получи голям брой похвали за спасяването на еврото, а фамозната му тирада " ще създадем, каквото е належащо " от 2012 година даде сигнал за необикновена интервенция на институцията в битката с внезапното утежняване на икономическите условия в еврозоната. Икономист с докторат в Масачузетския софтуерен институт, Драги беше централен банкер на Италия, преди да застане отпред на ЕЦБ. Драги се отдръпна от управлението на ЕЦБ през октомври предходната година след 8-годишен мандат.

През февруари Папската академия за обществени науки събра над 25 представители на държавни управления, религиозни управляващи и икономисти, в това число нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц и шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. На конференцията Георгиева договаря с министъра на стопанската система на Аржентина Мартин Гусман за дълговата рецесия в латиноамериканската страна. Стиглиц също е измежду 20-тината членове на академията. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР