Папа Франциск дълбоко натъжен от решението на Турция да превърне

...
Папа Франциск дълбоко натъжен от решението на Турция да превърне
Коментари Харесай

Папата дълбоко натъжен от решението Света София да стане джамия

Папа Франциск " надълбоко тъжен " от решението на Турция да трансформира " Света София " в джамия, съобщи " Спутник ".

" Мислите ми отиват в Истанбул. Мисля за " Света София ". Дълбоко се наскърбявам ", сподели папата по време на обичайна неделна литургия на площад " Свети Петър " пред базиликата " Свети Петър " във Ватикана.

В петък висшият административен съд на Турция, Държавният съвет, анулира разпореждане на кабинета от 1934 година за превръщането на Света София в музей, което значи, че към този момент може да се употребява като джамия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неотложно подписа подобаващ декрет. Очаква се постройката, в началото издигната като византийска катедрала, да се отвори за мюсюлмански молебствия на 24 юли.
 От 24 юли в „ Света София “ в Истанбул може да има ислямско свещенодействие?
От 24 юли в „ Света София “ в Истанбул може да има ислямско свещенодействие?

Ердоган щял да взе участие в първата молитва

Решението бе посрещнато с твърда опозиция от страна на доста членове на интернационалната общественост. Руската православна черква изрази съжалението си, че Анкара пренебрегва апелите да резервира мястото като музей, до момента в който и Вашингтон, и Атина също подлагаха на критика решението.

Света София е издигната като православна християнска катедрала от византийския император Юстиниан и е отворила вратите си за вярващите през 537 година сл. Хр., Оставайки най-голямата християнска черква в света за близо хиляда години, до момента в който Константинопол е високомерен от Османската империя и преименуван на Истанбул през 15 век.

" Света София " е превърната в джамия през 1453 година , само че през 1934 година тя се трансформира в музей по декрет на турския кабинет, а през 1985 година ЮНЕСКО прибавя постройката към листата си с обекти на международното завещание.
 ЮНЕСКО срещу променения статут на
ЮНЕСКО срещу променения статут на " Света София "

Турският президент Реджеп Ердоган подписа през вчерашния ден декрет, който разрешава на мюсюлманите да се молят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР