Панмунджом. В петък, на междукорейската граница в село Панмунджом се

...
Панмунджом. В петък, на междукорейската граница в село Панмунджом се
Коментари Харесай

Как се стигна до срещата на върха на двете Кореи

Панмунджом. В петък, на междукорейската граница в село Панмунджом се организира среща на водачите на двете Кореи – президента на Република Корея Мун Дже-ин и ръководителят на Държавния съвет на Корейската народно-демократична република Ким Чен-ин.
Срещата на върха е третата в историята среща сред водачите на Юга и Севера. Преди това водачите на двете страни организираха договаряния през 2000 година (Ким Де Чжун и Ким Чен Ир) и 2007 година (Но Мун Хен и Ким Чен Ир). И двете предходни срещи на върха се организираха на територията на Северна Корея – в Пхенян.
Тази среща на върха стана допустима в следствие от стоплянето на връзките сред Сеул и Пхенян. Голям подтик на сближението придаде Зимната Олимпиада в южнокорейския град Пьончан, където Пхенян изпрати свои спортисти, група за поддръжка, ентусиасти, както и художествени колективи.
Освен това, по време на Олимпиадата в Южна Корея бяха две публични делегации от Севера. В едната от тях беше младшата сестра на Ким Чен-ин – Ким Йо Чжон. В хода на последвалите по-късно контакти Сеул и Пхенян се договориха да проведат среща на върха с присъединяване на водачите на страните.
Южна Корея също стана медиатор в организацията на срещата сред Ким Чен Ин и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Очаква се, че договарянията сред Тръмп и Ким ще се състоят през юни тази година.
Всичко това беше предшествано от една година на съществено напрежение на Корейския полуостров поради нуклеарната и ракетната стратегия на Северна Корея и тестванията свързани с нея. Съединени американски щати и Япония даже стигнаха до закани, че ще употребяват военна мощ против Пхенян, който отвръщаше на това с нови и по-големи нуклеарни тествания.

Редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР