Пандемията затисна много мигрантските потоци и има изчакване за намаляване

...
Пандемията затисна много мигрантските потоци и има изчакване за намаляване
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Пандемията затисна много мигрантските потоци

Пандемията затисна доста мигрантските потоци и има изчакване за понижаване на рестриктивните мерки, с цел да стартира още веднъж компенсиране на това, което се случи през 2020 година Това сподели старши анализаторът в Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов в изявление за обзорното предаване „ Това е България “ на Радио „ Фокус “. По думите му още от предходната година има растеж в трафика на мигранти към Западна Европа, макар че 2020 година е особена година поради пандемията. Тихомир Безлов регистрира, че сега не се следят стойностите на трафик, каквито са били през 2013 - 2015 година, когато този великански бизнес се е наложил като трайна наклонност и добави, че това, което прави усещане, е, че освен към България е имало растеж, само че и към трите съществени входни точки на Европейския съюз – Испания, Италия и Турция.

„ Със сигурност има увеличение към четири пъти по отношение на 2020 година, само че в този момент би трябвало да имаме поради, че е една особена обстановка през 2020 година – на процедура съвсем цялостно затваряне на границите. И в случай че съпоставяме сегашните данни с 2013 година, когато стартира мигрантската рецесия в България или 2015 година, когато тя беше в разгара си, това, което сега виждаме да минава през нашите граници и през други европейски граници, е доста по-малко. Ако гледаме данните, които вършат усещане, които са, бих споделил, неприятни от аналитична позиция, виждаме, че хванатите на излаз, т.е. на сръбската граница, мигранти са без регистрации в нашите системи при залавяне. Това значи, че те евентуално са влезнали и са минали целия път през България без да бъдат хванати, което е проблем. Т.е. някъде към 60% са без регистрации, което демонстрира недостатъци на вход, т.е. главно на турско-българските граници и на българо-гръцката, тъй като се вижда, че част от потока минава през Гърция “, изясни Безлов.

Според старши анализатора в Центъра за проучване на демокрацията едно от нещата, които демонстрират интернационалните организации, покриващи тематиката „ Миграция “, е че има рецесия в Афганистан и на турско-иранската граница се следят афганистански мигранти, които влизат в Турция, която прави опит да ги ограничи, само че под натиска на рецесията те се пробват да минават към Европа.

Според него това е неоспорим фактор, който ще въздейства във връзка с повишаване на мигрантите и предвижда, че натискът ще нарасне. Той подсети, че обстановката е друга за момента, по отношение на това, което е била в годините от 2013- 2016 година
Попитан за връзката сред партиите и проведената престъпност в България, Безлов сподели, че сега има нов вид „ бели якички престъпност “, обвързвана с авторитетни стопански групировки, които влагат в партиите, имащи късмет да създадат последващи държавни управления, само че какво тъкмо се е случило, какви са били вложенията и какъв брой са ефикасни, съгласно него ще се види през идващите месеци. Признаците, по които може да се познае това, е преразпределянето на обществения запас, добави старши анализаторът в Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР