Пандемията затисна много мигрантските потоци и има изчакване за намаляване

Пандемията затисна много мигрантските потоци и има изчакване за намаляване ...

Тихомир Безлов: Пандемията затисна много мигрантските потоци


Пандемията затисна много мигрантските потоци и има изчакване за намаляване на ограниченията, за да започне отново компенсиране на това, което се случи през 2020 г. Това каза старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“. По думите му още от миналата година има ръст в трафика на мигранти към Западна Европа, въпреки че 2020 година е особена година заради пандемията. Тихомир Безлов отчете, че в момента не се наблюдават стойностите на трафик, каквито са били през 2013 - 2015 година, когато този гигантски бизнес се е наложил като трайна тенденция и допълни, че това, което прави впечатление, е, че не само към България е имало ръст, но и към трите основни входни точки на Европейския съюз – Испания, Италия и Турция.

„Със сигурност има увеличаване около четири пъти спрямо 2020 г., но сега трябва да имаме предвид, че е една особена ситуация през 2020 г. – на практика почти пълно затваряне на границите. И ако сравняваме сегашните данни с 2013 г., когато започна мигрантската криза в България или 2015 г., когато тя беше в разгара си, това, което в момента виждаме да минава през нашите граници и през други европейски граници, е значително по-малко. Ако гледаме данните, които правят впечатление, които са, бих казал, неприятни от аналитична гледна точка, виждаме, че заловените на изход, т.е. на сръбската граница, мигранти са без регистрации в нашите системи при залавяне. Това означава, че те вероятно са влезли и са минали целия път през България без да бъдат заловени, което е проблем. Т.е. някъде около 60% са без регистрации, което показва слабости на вход, т.е. основно на турско-българските граници и на българо-гръцката, защото се вижда, че част от потока минава през Гърция“, обясни Безлов.

Според старши анализатора в Центъра за изследване на демокрацията едно от нещата, които показват международните организации, покриващи темата „Миграция“, е че има криза в Афганистан и на турско-иранската граница се наблюдават афганистански мигранти, които влизат в Турция, която прави опит да ги ограничи, но под натиска на кризата те се опитват да преминават към Европа.

Според него това е безспорен фактор, който ще влияе по отношение на нарастване на мигрантите и прогнозира, че натискът ще нарасне. Той напомни, че ситуацията е различна за момента, спрямо това, което е била в годините от 2013- 2016 г.
Попитан за връзката между партиите и организираната престъпност в България, Безлов каза, че в момента има нов тип „бели якички престъпност“, свързана с влиятелни икономически групировки, които инвестират в партиите, имащи шанс да направят следващи правителства, но какво точно се е случило, какви са били инвестициите и колко са ефективни, според него ще се види през следващите месеци. Признаците, по които може да се познае това, е преразпределянето на публичния ресурс, допълни старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Източник: fakti.bg