Пандемията засегна всички държави по света, но в някои от

...
Коментари Харесай

Дестинация регионални борси

Пандемията засегна всички страни по света, само че в някои от тях икономическото възобновяване към този момент се случва с по-високи темпове от други. Такъв е и казусът с Европа и Съединени американски щати. Докато американската стопанска система се чака да се върне в траекторията си на напредък отпреди ковид още през тази или идната година, на Стария континент нещата се случват по-мудно. Причините за другите темпове на възобновяване са доста, само че главните са две. Докато Съединени американски щати утвърждава към този момент втори фискален проект за трилиони, Европейски Съюз към момента не е стартирал изплащането на средствата по програмата за възобновяване от пандемията. Другата причина е в по-ниските темпове на имунизацията в Европа. И до момента в който вложителите влагат средствата си най-вече на тържищата в Съединени американски щати и западноевропейските страни, разрастващите се пазари на Стария континент постоянно остават незабелязани. За тях числата обаче демонстрират забележителен напредък от началото на тази и предходната година, както и позитивни вероятности. Което е още един вид за различна рентабилност. От началото на годината някои от най-добре представящи се тържища в района са пораснали с към 4-7%, а за последните 12 месеца покачването на главните им показатели в някои случаи надминава и 20%. Разбира се, има и такива на минус.
"Според нас разрастваща се Европа е в отлична позиция да бъде един от най-добре представящите се райони в границите на световните разрастващи се пазари през тази година. Константин Проданов,
основен капиталов пълководец на "Карол капитал мениджмънт "
Какво ще движи района на акциите в ЦИЕ
От края на предходната година се следи ротация и реалокация на вложения от софтуерния бранш към цикличните браншове (value сектори). Константин Проданов, основен капиталов пълководец на " Карол капитал мениджмънт ", разяснява пред " Капитал ", че ротацията може да повлияе позитивно на потока от вложения в региона. " През ноември 2020 година стартира световна ротация към така наречен value браншове (индустриално произвеждане, финанси, енергетика, добивна промишленост), което е изключително положително за района на ЦИЕ, защото тук те заемат изключително огромен дял (75-80%). "

Основен фактор са и относително ниските цени на скъпите бумаги и високите равнища на рентабилност спрямо развитите пазари. " Атрактивните оценъчни съотношения (средно P/E ~ 9.5x по отношение на 21.1x за развитите пазари и 15.8x за световните разрастващи се пазари (дисконт надлежно от 55% и 40%), и високата дивидентна рентабилност (приблизително 6%), както и капацитетът за наваксване по отношение на предходните върхове на локалните показатели също ни карат да считаме, че има положителни учредения за реалокиране на от ден на ден средства към района на ЦИЕ ", добави Проданов.

" Акциите на фирмите в района се търгуват на релативно атрактивни цени, съпоставени както с техните исторически равнища, по този начин и с тези на акциите на развитите стопански системи ", разясниха пред " Капитал " и от портфолио мениджмънт екипа на " Експат капитал ". Компанията ръководи няколко борсово търгувани фонда върху показатели на тържища от ЦИЕ, както и на българския Sofix. " Развиващите се пазари в Централна и Източна Европа са място, където обичайно вложителите търсят по-висока рентабилност, като рисковете при тях са по-високи от тези на развитите пазари на акции. "

От ръководещото сдружение считат, че " с последователното връщане към " естественото " би следвало риск апетитът на световните вложители да се усили. Глобалните развити пазари (САЩ, Западна Европа, Япония) нарастнаха доста от най-ниските си равнища през март предходната година, до момента в който казусът не е подобен с показателите на акциите от ЦИЕ, които са се възстановили единствено отчасти.

" Трябва да се има поради и настоящо ниското тегло на локалните акции в портфейлите на огромните интернационалните вложители, които при ниските лихви и високи оценъчни съотношения на запад все по-активно ще търсят различни източници на рентабилност, в това число в райони като нашия ", споделя и Константин Проданов от " Карол капитал мениджмънт ".
Капитал - брой 15 Възстановяването от рецесията Автор: Капитал
Докато показателите на развитите пазари бележат нови върхове, тържищата в района на ЦИЕ занапред задминават предпандемичните си равнища. Едно от дребното изключения е България - главният показател Sofix e надалеч от върха си от 2008 година, когато беше съвсем 2000 пункта. Днес е малко над 500. Най-голямата причина за бързото възобновяване в района са близо 100 милиарда евро от фонда за възобновяване от Европейски Съюз (NextGen), които ще си поделят страните в района. Разбира се, на всеки пазар работят и доста локални характерни фактори, регулации, законови условия.

" Глобалните развити пазари (САЩ, Западна Европа, Япония) нарастнаха доста от най-ниските си равнища през март предходната година, до момента в който казусът не е подобен с показателите на акциите от ЦИЕ, които са се възстановили единствено отчасти. Това би било причина една част от пазарните участници да потърсят благоприятни условия на тези пазари. Този развой би се ускорил и от напредъка на всеобщата имунизация, както и от към момента атрактивните равнища, на които се търгуват акциите в района ", счита екипът на " Експат капитал ".
Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР