Пандемията разтърси големите световни икономики и очерта нови предизвикателства и

...
Пандемията разтърси големите световни икономики и очерта нови предизвикателства и
Коментари Харесай

Шест европейски града са в топ 10 на най-конкурентоспособните градове в света

Пандемията раздруса огромните международни стопански системи и очерта нови провокации и цели пред света. Картата на най-конкурентноспособните градове в световен мащаб също е прекроена.

Докладът за световните градове за 2020 година дава моментна фотография на това къде са стояли градовете при навлизането им в рецесията с COVID-19.

Тазгодишните резултати на Global Cities Index (GCI) демонстрират поразителната смяна във възхода на Пекин. Градът измести Хонконг и зае мястото му в топ пет на най-конкурентноспособните градове в света. Според отчета това се дължи на непоклатимост в растежа и " нападателни вложения в човешки капитал ".

Шанхай и Сан Франциско също скочиха в класацията, частично с помощта на положителните си резултати в предприемачеството и нововъведенията. Преди дни Шанхай бе разгласен и за образован град на годината.

Въпреки това обаче най-високите позиции остават за Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио, които резервираха челните четири места и през 2020 година

Като цяло в топ 10 преобладават европейските градове с цели шест представители. Освен Лондон и Париж, там попадат и Мюнхен (6-то място), Стокхолм (8-о място), Амстердам (9-то място) и Дъблин (10-то място).

Кризата докара до редица трендове, които към този момент основават огромно напрежение върху градовете - от възходящия фискален напън и икономическото неравноправие и резултатите от възходящата деглобализация. Посрещането на тези провокации ще наложи на градовете да преразгледат доста от дългогодишните си цели.

Международния поток от артикули, хрумвания и хора, толкоз значим за световните градове, е заплашен от краткосрочните последствия от пандемията.

Първите в Европа

Въпреки че Лондон е на второ място, има спад в показателя от 2017 година, поради внезапното стесняване на икономическата интензивност, прогнозите след гласуването за Брекзит, което към момента не се е осъществило. Ще има и нови правила към търговията, които няма да станат ясни най-малко до края на тази година.

Доброто показване на Париж в обмена на информация (в който той води в класацията), културния опит и политическата ангажираност обезпечават на града стабилната на номер 3 тази година, споделят анализаторите.

Икономиката и нововъведенията са водещи

Градовете, които регистрират повишаване в показателя, се усъвършенстват основно в областите като нововъведения и стопанска система, където дълготрайните вложения стартират да демонстрират резултати. Абу Даби и Дубай оглавиха икономическите индикатори във връзка с инфраструктурата. В композиция с нарастване на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, приток на задгранични вложения, това сложи Абу Даби на седмо място, а Дубай се повиши от 32 на 18-то.

Регионални трендове

В констатациите от тази година се появиха разнообразни районни трендове: градовете в Китай и Близкия изток напреднаха в класацията, настигайки тези от Северна Америка и Европа, даже когато Северна Америка изглеждаше подготвена да изпревари Европа по измерение на бизнес интензивността.

Китай направи обилни усъвършенствания в нововъведенията и ръководството. В градовете в Латинска Америка намаляването на резултатите във всяко измерение води до нескончаем спад, като резултатите от нововъведенията са изключително неприятни. Изглежда, че макар напъните на държавното управление, икономическите изгоди от положителните темпове на урбанизация в района към момента не са добре изявени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР