Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна

...
Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Все още имаме много случаи на COVID-19 на дневна база

Пандемията наподобява малко на пожар. Броят на инфектираните на дневна база демонстрира какъв брой интензивно гори този пожар. В момента равнищата, до които сме спаднали, са по-високи от равнищата сред двата огромни пика и доста по-високи в сравнение с беше преди втория пик. Това съобщи пред пулмологът доктор Александър Симидчиев – някогашен ръководител на Комисията по опазване на здравето в 45-ото Народно заседание.

Той изясни, че към момента имаме задоволително доста случаи на дневна база, с цел да не сме напълно спокойни за ситуацията. Апелът е хората деликатно да следят какво се случва.

" Притеснително е това, което се случва в страни като Индия, Судан, Непал, макар че те са доста надалеч. Но главната точка на пътешестване сред Европа и Индия е Анкара, а Анкара е доста покрай България като летище. И затова би трябвало деликатно да се следи доста деликатно какво се случва с вероятните варианти, които биха могли да влязат трансгранично у нас ", разяснява Симидчиев.

Пулмологът изясни, че сега в Англия равнището на заразяване главно е с индийският вид на вируса - за напълно къс интервал от време той е повишен от 1 на 11%.

По думите му на всички ни е писнало, само че с цел да не изпаднем в един следващ цикъл, би трябвало да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно.

" В България единствено по време на втория и третия пик се получи главната част от смъртността. Тя е на второ място по смъртност в Европа, какъв брой добре сме се справили, или не сме, може да гледаме обратно по някои основни параметри като този. Занапред по какъв начин ще се оправим - зависи от скоростта на имунизиране ", сподели още доктор Симидчиев.

Днес поставените дози ваксини у нас към този момент са над 1 млн. Но това е единствено 1/6 от България, много невисок % спрямо други страни - счита пулмологът.

" Особеността на този вирус е, че той се пробва да се заиграва с нашата имунна система, вследствие на което след преболедуване не постоянно се построява дълготраен имунитет, който да защищава за дълъг интервал напред, тъй че е допустимо наново боледуване ", добави той.

Според него би трябвало да се опитаме в границите на тази нова действителност да възстановим стопанската система, туризма, само че това може да става единствено в случай че се се опираме на науката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР