Пандемията от новия коронавирус може да има непредвидени последици като

...
Пандемията от новия коронавирус може да има непредвидени последици като
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията може да доведе до увеличаване на децата със затлъстяване

Пандемията от новия ковид може да има непредвидени последствия като увеличение на броя на децата със затлъстяване, предизвести европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), представен от ДПА. 

В оповестен през днешния ден отчет СЗО Европа отбелязва, че съществува риск затварянето на учебни заведения по време на локдауните да се отрази на хранителния режим и физическата интензивност на подрастващите, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Според данните в отчета близо една трета от децата на възраст сред 6 и 9 години в района са с наднормено тегло. Ситуацията е най-тревожна в средиземноморските страни, макар че постепенно се усъвършенства в страни като Гърция, Италия, Португалия и Испания. 

" COVID-19 евентуално може да ускори една от най-тревожните трендове в европейския район на СЗО - възходящото затлъстяване на децата ", разяснява шефът на офиса Ханс Клуге. Той означи, че наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с животозастрашаващи болести като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. 

За да бъдат избегнати отрицателни последствия за бъдещето на децата, шефът на СЗО Европа прикани за научнообосновани политики за поощряване на здравословен хранителен режим и физическа интензивност, като да вземем за пример данъчно облагане на подсладените питиета. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР