Пандемията от коронавирус засегна всички обществени процеси през изминалата година.

...
Пандемията от коронавирус засегна всички обществени процеси през изминалата година.
Коментари Харесай

Радев: Провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство

Пандемията от ковид засегна всички публични процеси през миналата година. Това бе годината на лекарите и медицинските експерти, които освен поставиха големи грижи за запазването на здравето и живота на българите, само че и със своите експертни мнения влияеха върху всички сфери на публичния и политически живот. Това сподели президентът Румен Радев, който даде начало на седмицата на политически съвещания по отношение на вота.

Той разиска готовността на страната ни за избори с представители на здравните управляващи.

„ Вие нееднократно сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и би трябвало да стартираме да живеем с ковид, в това число и да организираме и проведем избори “, обърна се той към тях, представен от бТВ.

„ Провеждането на избори в такава конюнктура е предизвикателство както за управляващите, по този начин и за здравната система, тъй като изисква отчитането на редица фактори, обмисляне и образуване на редица здравни ограничения. Такива избори се организираха в редица страни, тъй че има интернационален опит “, сподели президентът.

„ Като президент за мен е извънредно значимо да се подсигурява както конституционното право на избор на българите, по този начин и тяхното здраве “, добави Радев.

Той желае от здравните управляващи да чуе какви са прогнозите за развиването на пандемията; в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране; какво придвижване се чака на броя на карантинираните хора; какви здравни ограничения се плануват освен за изборния ден, само че и за предизборната акция, както и по какъв начин виждат да гласоподават хората под карантина и в изолираност.

Румен Радев прикани да се оставят на назад във времето политическите аспекти, с цел да се изяснят допустимо най-пълно медицинските аспекти на развиване на пандемията.

„ Страната ни ще би трябвало да взема решение три доста значими действия. От една страна, продължаващата грижа за болните и тестването на хората. От друга - ще би трябвало да продължи организацията по имунизирането на хората. И трето – организацията и акцията на самите избори. За тези три действия ще е нужен голям държавен запас. Като се стартира от полицията, мине се през здравните управляващи, до локалните управляващи и до цялата страна, която ще бъде ангажирана в тези три типа действия “, сподели от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея не е добра концепция проектът за деяние да стане явен в последния миг, тъй като хората имат потребност от успокоение.

Йотова прикани да бъде дадена рамката на този проект, с цел да стане ясно в каква посока се мисли и какво още би трябвало да се направи. Според нея няма доста време до същинската акция за изборите при хипотезата вотът да е на 28 март.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР