Пандемията от коронавирус вече накара някои държави да ограничат износа

...
Пандемията от коронавирус вече накара някои държави да ограничат износа
Коментари Харесай

Храна има, но как да стигнем до нея

 Пандемията от ковид към този момент накара някои страни да лимитират износа си на жито и ориз. Експертите настояват, че има задоволително количества за целия свят, само че превозът остава проблем, написа " Дойче веле “.

След като коронавирусът остави в изолираност съвсем една трета от популацията в света, набъбна загрижеността по отношение на сигурността на снабдяването и производството на храна. Паническото пазаруване на хигиенични материали като тоалетна хартия и дезинфектанти стана факт в съвсем всяка наранена от COVID-19 страна, а фотосите с празни лавици по супермаркетите станаха всекидневно събитие.

Успоредно със страха, който кара хората да пазарят неконтролируемо, пораства и загрижеността, че някои държавни управления може да лимитират износа на храни, с цел да обезпечат нужните количества за личното си население. Освен това поражда и казусът с превоза.

Според Пин Зибел – икономист в Националната банка на Австралия, хората се безпокоят.

Ако огромните експортьори решат да запазят добива от пшеница за себе си, това може да провокира суматоха, макар че светът е добре екипиран с храна, счита той.

Виетнам – третият максимален експортьор на ориз в света, и Казахстан – девети експортьор на пшеница, към този момент ограничиха износа за облекчаване на вътрешните потребности на популацията си. Индия, която е най-големият международен експортьор на ориз, е изолирана изцяло, което затвори няколко логистични канала.

Сдружението на производителите на олио упорстват за понижаване износа на слънчоглед, а производството на палмово масло в Малайзия понижа.

Държавите – експортьори към този момент имат проблем. Ирак съобщи, че са му нужни 1 милион тона пшеница и 250 000 тона ориз за стратегически ресурс.

Всичко това провокира угриженост измежду търговците на земеделска продукция от нарушение на снабдяването с храна.

Световното произвеждане на ориз и жито – най-продаваните селскостопански култури, беше планувано да доближи рекордните 1,26 милиарда това тази година. Това количество надвишава потреблението на тези артикули и ще докара до 469 милиона тона остатък, предвижда американската организация по земеделие. Разбира се, тези планове са правени при условия на обикновено доставяне от производителите до потребителите.

Вече се вижда растеж на цените на ориза поради предстоящите транспортни ограничавания.

Според търговец на ориз от Сингапур, въпросът е обвързван главно с логистиката. Виетнам спря износът, Индия е в изолираност, а Тайланд може да разгласи също сходни ограничения.

Цената за звук ориз в Тайланд се изкачи до най-високите равнища от август 2013 година и доближи 492 $. Това несъмнено е прекомерно малко в съпоставяне със сумата от 1 000 $ за звук по време на финансовата рецесия през 2008 година

Търговците не чакат повтаряне на този сюжет, защото в света има задоволително ресурси, изключително в Индия. Очаква се запасите от ориз тази година да надвишават 180 милиона това, което е нарастване от 28 % спрямо 2015 – 2016 година Тези ресурси, обаче, не са разпределени поравно, тъй като единствено Китай и Индия имат 153 милиона тона запаси.

Това значи, че огромни вносители на ориз, изключително в Азия и Африка, ще имат проблеми, в случай че продължат транспортните усложнения.

Вносителите на жито в Азия, сред които и най-големият вносител в света Индонезия, разполагат със ресурси до юни.

Засега няма вносители на жито, които да бързат да усилят запасите си повече от нужното за вътрешното ползване в страната, само че на тържищата към този момент порастват цените на акциите за идната годишна продукция от пшеница.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР