Пандемията от коронавирус се е отразила негативно върху лечебния процес

...
Пандемията от коронавирус се е отразила негативно върху лечебния процес
Коментари Харесай

Изготвяме Национален план за рака. Комисия начело с Адемов контролира средствата

Пандемията от ковид се е отразила отрицателно върху лечебния развой и слагането на диагнози на раково болните хора. Това заяви доктор Александър Симидчиев по време на Кръгла маса на тематика: " Националният проект за надзор на рака - задачата допустима ", която се организира в Българска телеграфна агенция.

Всяка шеста гибел се дължи на онкологично заболяване . За 10 милиона души в света това е водеща причина за гибел след сърдечно-съдовите болести, други се дължат на белодробната онкология. Времето на раковите болести не понижава, 3500 стабилно над показателя и заема по-голяма част от инвалидността и смъртността в страната . От 2005 година статистиката сочи, че над 18 000 души умират от рак годишно, стандартизираната смъртност не спада, уточни Симидчиев.
 4200 диагностицирани с рак на белия дроб у нас, имунотерапията навлиза
4200 диагностицирани с рак на белия дроб у нас, имунотерапията навлиза

Българите се самолекуват

Николай Данчев от Съвета по реимбурсиране на лекарствените артикули показа презентация на медикаментите, които се създават сега, в това число моноклонални тела, радиотерапия и имунотерапия.

Ролята на Съвета е да уеднакви изискванията за лекуване в България с тези на жителите на европейските страни, прави се акция за новите молекули, които са най-вече в лекуването на солидните тумори и онкохематологичните болести, сподели той. По думите му, цената на моноклоналните тела е една от най ниските у нас, съпоставяне с другите европейски страни.
 България стартира да готви народен проект за битка с рак
България стартира да готви народен проект за битка с рак

Липсвали и стратегии за имунизиране на популацията

Данчев сподели, че инспекция на истинските медикаменти се прави на към две години, като се наблюдава резултатът на лекарствените молекули . Той уточни, че 42 лечебни заведения - държавни и частни се занимават с лекуване на туморите и онкохематологията.

За 2020 г има 6 медикаменти с представители на три интернационалните наименования, осъществена е оценка на здравните технологии , включени са девет нови показания в региона на онкологията.

Ивиан Бенишев , ръководител на Дирекцията за лекуване в чужбина в Министерство на здравеопазването, е част от Експертния съвет за битка с рака . " Министерство на здравеопазването дефинира като приоритет битката с рака, в това число в националната здравна карта - в едно са дефинирани ограничения за най-често срещаните онкозаболявания ", сподели той.
 Коронавирусът довел до
Коронавирусът довел до " злополука " в лекуването на рак в Европа

Лечението на раково болните е нарушено в една трета от страните

Бенишев удостовери, че на второ място измежду аргументите за смъртност в нашата страна след сърдечно-съдовите болести е точно ракът . Заболяваемостта е тежест за здравната и обществената система и годишно министърът на опазването на здравето изготвя проект и се отделят средства за лекуване на пациентите, а Министерство на здравеопазването е снабдило лекуването посредством нови технологии, инсталация за лечебните заведения и други.

Изготвя се Национален проект против рака, чиято задача е да сплоти всички тези подходи, да разшири, надгради стратегическите насоки и е основана работна група с необятно посланичество от разнообразни експерти, а ръководител е сега служебният здравен министър Тома Томов.

Хасан Адемов - дълготраен член на парламентарната комисия по опазване на здравето ще управлява Комисията за надзор на рака . В своето изявление той заключи, че има 1.3 млн. души в Европа , умряли от рак, по тази причина е значим методът за решение на казуса. Целта на Комисията е да интегрира българския проект с европейския - " Ако не успеем - значи сме останали на равнището на тези национални проблеми ", уточни докторът.

Адемов уточни, че ще показа проектът на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание. В него можем да усвоим 4 милиарда евро - в случай че нямаме проект, няма да разчитаме на достъп до тези средства, уточни той.
 Забраниха износа на медикаменти за диабет, шизофрения и онкологични болести
Забраниха износа на медикаменти за диабет, шизофрения и онкологични болести

Забраната е в действие до анулация на изключителното състояние

Националният проект за рака се чака да планува ограничения за възстановяване на предварителната защита, ранната диагностика, скрининга , лекуването и възстановяване на качеството на живот на болните. В разнообразни включвания на лекари от Европейска комисия беше предложено да се приотизира предварителната защита против рак, ранен скрининг, тютюнопушенето - да се понижи, както снабдяването, по този начин и търсенето, както и имунизация на 90% от девойките под 16 година против рак на шийката на матката .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР