Пандемията от коронавирус промени тотално живота и вся объркване сред

...
Пандемията от коронавирус промени тотално живота и вся объркване сред
Коментари Харесай

Кардиологът: Спирането на планови операции заради COVID-19 е голяма грешка

Пандемията от ковид промени тотално живота и вся комплициране измежду всички експерти. Стигна се до такава степен да се вършат опити и да се дават нареждания за прекъсване на плановите приеми и плановите интервенции в лечебните заведения. До какво може да докара такова деяние, за какво се стигна до съмнение към имунизациите и рисково ли е да се гласоподава на изборите - на тези въпроси дава отговор кардиологът проф. Младен Григоров пред

- Професор Григоров, третата вълна на коронавирусната пандемия съответства с предизборната акция у нас. Разсейте подозренията, които се появиха към този момент в общественото пространство...
- Още незабавно след оповестяването на изборната дата се появиха какви ли не теории - че тъкмо преди изборите ще уплашат хората с трета вълна. Вижте, аз нямам доверие в тях и намирам случилото се за инцидентно съвпадане. Третата вълна е освен у нас, тя е в цяла Европа. Затова не виждам нищо необичайно и подмолно.

- По-слаба ли е тази трета вълна или в противен случай - навлизаме в нова и по-заразна фаза?
- Много пъти съм казвал, че бъркотията в света по въпроса за пандемията е огромна и мненията са най-различни. В случая не мога да кажа дали третата вълна ще е по-страшна или не, само че твърдо се знае, че има няколко разновидности на вируса. И от това коя от тях тъкмо ще се развие, зависи каква ще бъде силата u. Както настояват самите вирусолози, а те са най-компетентни по въпроса, изключително рискова е нигерийската разновидност. Доста рискова е и бразилската, до момента в който английската, която настава у нас, е рискова във връзка с бързото разпространяване, само че не и във връзка с по-висока смъртност.

- Отвориха се заведенията, има аудитория в театрите, кината, чуват се много крайни мнения. Какво е вашето мнение?
- Това е огромната въпросителна. Ще загатна, че у нас до момента не е имало същински локдаун, т.е. цялостно затваряне на хората у дома. Извинете, само че каква е разликата, като ще седнем на една маса в ресторанта или ще сме в градския превоз един до различен, без значение от маските? Много по-опасно е в превоза, в сравнение с в заведенията. Ако в действителност, не дай си Боже, се развихри голяма вълна с висока смъртност, тогава може да ни затворят у дома. Но това никой в света не може да го планува. Цялото човечество е доста комплицирано, в историята му в никакъв случай не имало подобен безпорядък, включително и признаците за самоограничаване. Много пъти към този момент съм го казвал, че съгласно мен става дума за биологично оръжие. Или да го кажем по-меко, както проф. Люк Монтание - вирусът е изкуствено основан.

- И вашият сътрудник проф. Генчо Начев го сподели преди седмица. Между другото, от ден на ден учени и лекари се осмеляват да настояват към този момент без боязън същото.
- Аз го споделих още преди съвсем година, това е повече от ясно. Както във всяка една легенда и мит има някаква истина, по този начин и във всяка интрига също има истина. Логиката на нещата вървят в тази тенденция. Ударена бе грубо стопанската система на света, ударен бе тъкмо неолибералния модел, който към момента тържествува и ни докара толкоз доста беди, включително и тази. Да си описваме приказки за някакви прилепи, които хората яли от някакъв пазар - това към този момент е доста противоречиво като теза. Та прилепите ги ядат от 1000 години, за какво тъкмо в този момент се случи тази работа и за какво е толкоз твърдоглав този вирус! Има всевъзможни разновидности към този момент, въпреки разновидностите да са присъщи за вирусите. И всяка става все по-различна във връзка с заболеваемост, разпространяване и смъртност, както е в този момент.

- Появи се и друго пояснение на учените, че щом има толкоз доста разновидности, това означавало, че вирусът към този момент отслабвал.
- Дай Боже, да е по този начин. Но не мога да кажа сигурно, въпреки всичко в случай че това бъде наложено като теза, няма нищо по-добро за нас. Но всичко е единствено доктрина.

- От няколко дни настойчиво се приказва, а тук-там към този момент е приложено като мярка прекъсването на плановите интервенции - това обикновено ли е?
- Ако в действителност бъде взето сходно решение, е безусловно ненормално и ще е най-голямата неточност. Ние изпуснахме това, което можеше да се направи, и то щеше да бъде най-нормалното - споделих го още преди няколко месеца. Определят се няколко лечебни заведения, които са единствено за лекуване на COVID-19. Ние имаме доста лечебни заведения и можем да си го позволим - единствено в София са към 100. Нищо не пречи да бъдат избрани 3-4 или 5 от тях, които от тавана до мазето да са единствено за ковид. Така ще може да се лимитират болните да не популяризират вируса на останалите. Това се постанова, с цел да може да върви останалата патология, хората да се лекуват навреме.

- Защо мислите по този начин? Какви неточности направихме?
- Не съм по-умен от другите, само че аз съм ученик на военната медицина. Всички споделят, че това е тип война. Щом като е война, следвайте разпоредбите на военната медицина. Едно от разпоредбите е тъкмо такова - специализиране на обособени лечебни заведения единствено за огромната неволя. Която в тази ситуация е COVID-19. Другото, което не се направи у нас като хората, беше системите за систематизиране на пациентите. По време на война там се поставя най-опитният лекар, с цел да може да разпредели пациентите - кой е за у дома, кой е с леко заболяване, т.е. на кого му няма нищо, кой е за болнично лекуване и в кое поделение, кой би трябвало да отиде в поделение с кислородни съоръжения и кой е за реанимация. Ние обаче сложихме там студенти и лекари от други области - да, те са способени в своите области, само че не са експерти по вируси.

- Професоре, самичък знаете, че доста от хронично болните не смеят да отидат на доктор, като слушат всички сходни заповеди или изявления?
- Ами хората се опасяват. Сега няма метод болните от ковид да не се прекръстосат с другите заболели, изключително в рентгена е по този начин. Затова споделям, че са нужни обособени лечебни заведения за лекуване на този вирус. Категорично декларирам, че другата патология е доста по-опасна, в сравнение с ковид. Защото тя е с доста по-висока смъртност. Оставяйки такива пациенти без лекуване, от една страна ги обричаме на най-страшното, не дай си Боже. А въпреки това, когато лечебните заведения се отворят за планови интервенции и планов банкет, те ще дойдат в доста по-тежко положение. Пациентът става все по-скъп и по-скъп. И това се отнася за всеки един хронично болен. Тоест, когато лишиш естествения банкет на тези пациенти, ти усложняваш личното си опазване на здравето и във връзка с смъртността, на здравето на хората, усложняваш и финансово резултатите. Недолекуваният болен е най-скъпия болен. Точно това ще стане и практиката го сподели. Медиите също имате голяма виновност - като политиците, в раздухването на закани, даже откровени неистини. И хората в действителност не смеят да отидат в болничното заведение, тъй като може да заловен вируса.

- Сега най-често задаваният въпрос към лекарите е: Докторе, да се имунизирам ли? Защо се стигна до такова запитване, та у нас в никакъв случай не е стоял на дневен ред въпросът с имунизацията, изключвам антиваксърите?
- Да, антиваксъри постоянно е имало и постоянно ще има, както и хора, които изобщо не имат вяра на медицината. Те се лекуват с врачки, магьосници и т. н. Не може всички да сме идентични. Знаете ли, че всеки ден десетки познати и непознати ме питат тъкмо това, и измежду тях множеството са хора с висок разсъдък. Но в тази ситуация отговорът е доста елементарен. Досега в света са умрели над 2 милиона души от вируса. От ваксина не знам да има подобен случай - приказвам за публично известие. Защо би трябвало да чакаш да попаднеш в тези два милиона, откакто можеш да се ваксинираш и вероятно да имаш единствено минимално странично събитие?

- Защо се стигна до съмнение към имунизациите?
- Това е част от общата неуравновесеност. Тя по този начин се разви в целия свят, че недоверието във всяко нещо изплува на първи проект. Каквото и да се каже, започваме с съмнение - да, но..., това е интрига, желаят да понижат популацията и т. н. Между другото и аз съм се замислял по този въпрос, признавам... Защото сме доста маймуните на клона (смее се). Върви и такава доктрина, че новите технологии ще изтласкат индивида от индустриалния развой, ще стоят у дома и ще получават обществени помощи, с цел да вегетират... Ето за какво този вирус е нужен - и огромна част от хората се хващат. Но няма да бъде чудно, в случай че най-после нещата се окажат по този начин. И аз съм комплициран, споделям ви го най-искрено.

- Главната виновност за тази комплицираност на хората и всички конспирации, които пробиват измежду хората, не е ли на политиците? Те непрестанно се месят в работата на лекарите и специалистите.
- Те освен се месят, само че и дирижират работата на лекарите. Лекарите общо взето не сме по престиж най-отпред, политиците реализират замисъла си и много от сътрудниците се поддават. Това е напълно ясно и се вижда.

- Жалко е, че уважавани медици се поддават на човешката уязвимост, която политиците им дават - за власт и кариера, само че това си е човешко качество.
- Като историята за връх Шипка, за жалост тъкмо там взехме решение да проявим доста огромен епидемиологичен хъс. На националния празник, на най-святото място в България. Нависоко, където въздухът е кристално чист и където, колкото и да са близко хората, нито ще се прегръщат, нито ще се целуват, както вършат на мачовете по стадионите, да вземем за пример. Безспорно способени сътрудници се поддадоха на политическата обстановка, а това 100% съм сигурен, че им е казано - по този начин би трябвало да стане! Ето такива камъчета прекатурват колата и карат хората да имат вяра в конспирации.

- Как виждате имунизационната акция в България? Оказа се, че имунизациите имат... народност и съгласно някои, те се употребяват с идеологическа устременост. Имам поради проблема с съветската ваксина Спутник-V.
- В последните години ние се оказахме, че сме по-католици от папата. И въпросните началници от Брюксел споделят, че във връзка с вируса всяка една страна може да има и лична политика. Това демонстрираха с решенията си и няколко страни в Европейски Съюз - Унгария, Словакия, Словения, Хърватска. Нашите обаче увъртат в обясненията, че Европейски Съюз не е разрешил съветската ваксина, само че онази детайлност не била за имунизациите, а за медикаментите. Извинете, това е несериозно и е смешно.

- Е, споделят, че ръководещите вършат това, с цел да не може Българска социалистическа партия да го употребява в предизборната си акция, тъй като социалистите предложиха да закупим съветската ваксина. Но намесването на политика в пандемията не е ли рисково? Идеологически привкус ли има Спутник-V и това не е ли една от аргументите за недоверието към имунизациите?
- Не го намирам за идеологизиране, тъй като Русия от дълго време не е комунистическа страна. Но за нашите „ демократи “ Русия си остава чудовището и най-големия зложелател. Русофобството в никакъв случай няма да изчезне, тъй като за множеството хора това носи и пари. Бъркотията във връзка с имунизациите стартира още от Брюксел. Защото те заплатиха авансово на Астра Зенека огромни суми за големи количества и това не е загадка. Дали тази компания не реши какво може и какво не може да създаде, дали не направи някаква спекулация с Англия, тъй като тя е британско-шведска компания, не мога да кажа. Но дефицитът е явен за целия Европейски Съюз, включително и за нас. Освен това ние постоянно гледаме да вземем по-евтиното и се доверихме на тази компания. Зная, че сме закупили обилни количества от Астра Зенека и те би трябвало да се употребяват. Появиха се пробойни - изначало се оказа, че имунизацията u не е добра за хора над 65 години, след това противоположното. Не зная какво е правилно. И тъкмо това всява недоверието у хората. Наистина в последно време се приказват все по-хубави неща за съветската ваксина, което не ме учудва. Колкото по-отричаш нещо, то става все по-интересно.

- Какъв е изходът в тази объркана и заплетена обстановка с вируса и имунизациите?
- Изходът е в това, което министър-председателят Борисов сподели още в самото начало на пандемията предходната година: „ Аз и държавното управление слушаме какво ще кажат докторите “. Защото в този момент е тъкмо противоположното и това си проличава напълно ясно. Ако оставите докторите - експерти по вируса, сами да вземат решение, това би трябвало да ни обнадежди. Ако кажат, че най-хубавото лекуване и предварителна защита е от Патагония, оттова да го внесем. Но те би трябвало да го кажат свободно, а не да ги натискат какво да приказват. Освен това, хората би трябвало да имат право на избор на ваксина. Та те си избират хляба, който да ядат, няма да си избират имунизацията, по какъв начин по този начин!

- Предстоят избори, ще успокоите ли тези, които се опасяват да отидат до урните?
- Искам да кажа на всички, че в края на краищата животът постоянно побеждава. Доказано е от хилядолетия до в този момент. Ще го преживеем и ще го надживеем. Трябва обаче да се съблюдават обикновените хигиенични ограничения, тъй като потвърдиха, че оказват помощ. Второ, предлагам на хората да се имунизират. И трето - да отидат на изборите и да гласоподават. Защото в случай че не го създадат, ще стане още по-лошо. Колкото и да е необичайно, още повече ще развържем ръцете на всякакви мошеници измежду политическата класа. Изборите и гласуването не са заразни, те могат да оказват помощ, не да навредят.

ВИЗИТКА
Проф. Младен Григоров е роден на 12 май 1937 година, трето потомство доктор. До 1997 година е боен доктор. Директор на болница “Лозенец” във времето, когато се прави трансформацията є от Правителствена болница. Там основава и кардиологичния център. След това е зам.-директор на ВМА, управлява отделението по кардиология. Носител е на огромната премия на БЛС за повсеместен принос в медицината.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР