Пандемията от COVID-19 има негативно въздействие върху индустрията, социалния живот

...
Пандемията от COVID-19 има негативно въздействие върху индустрията, социалния живот
Коментари Харесай

Спешни иновации за борба с COVID-19

Пандемията от COVID-19 има отрицателно влияние върху промишлеността, обществения живот и други браншове, само че в това време се трансформира в катализатор на творчество и софтуерни открития.

В света на незабавните нововъведения към този момент участват открития от кука за отваряне на порти без ръце, която може да бъде направена на 3D принтер, до устройства за китка, които пръскат антисептичен спрей, оповестяват от Световния стопански конгрес.

Времената припомнят на изобретенията от Втората международна война, когато първите цифрова компютърна и ракетна технология излязоха на напред във времето.

Ето единствено някои от изобретенията, подбудени от международната пандемия от ковид.

Отваряне на порти без ръце

Няколко типа куки за хигиенично отваряне на порти са в развой на разработка - те са предопределени да ни оказват помощ в миг, когато би трябвало да избягваме докосването на всевъзможни повърности на обществени места.

Епидемиолозите считат, че коронавирусът може да живее на повърхности като неръждаема стомана в продължение на три дни, тъй че тези устройства могат да бъдат от решаващо значение за места като лечебните заведения, където хигиената може да се окаже въпрос на живот и гибел.

Някои от тези джаджи за отваряне на порти към този момент са на пазара, в това число „ хигиената кука “, основана от основания в Лондон дизайнер Стив Брукс. Достатъчно малко, с цел да се побере в джоба и направена от елементарен за разчистване материал, приспособлението към този момент се предлага в четири разнообразни разновидности. 

В епохата на необятно публикуваното 3D принтиране и високотехнологичния програмен продукт, дребните производители имат основна роля в измислянето на софтуерни решения, каквато не са имали в никакъв случай до момента.

И не всеки дизайн е предопределен непременно да отиде на пазара. Уелсман Уин Грифитс измисли ръкохватка, която се закача на дръжките на вратите и може да се ръководи благодарение на предмишницата. Оттогава мъжът популяризира 3D дизайна онлайн гратис и моли хората да отпечатват и популяризират концепцията за дръжките.

Маски и вентилатори

Други скорошни патенти, които в действителност биха могли да спасяват животи, включват маска с антивирусно покритие от Virustatic Shield, която възнамерява да усили производството си до милион седмично и да резервира част от запасите си за Националната здравна работа на Обединеното кралство.

Междувременно доктор Рис Томас от болничното заведение Глангвили в Кармартън, Уелс навлезе право в основата на проблемите на световното здраве, като сътвори „ елементарна и здрава ” респираторна система, предопределена да помогне на пациентите да дишат и която убива COVID-19.

„ Въпреки че устройството няма да размени инхалаторните дихателни апарати, по-голямата част от пациентите няма да се нуждаят от интензивни грижи, в случай че първо се лекуват с този респиратор “, твърди той.

„ Машината също пречиства стаята от вирусни частици и дава единствено рафиниран въздух на пациента. Така пациентите могат да се грижат за себе си, освобождавайки медицинския личен състав за други отговорности “.

За да се възползва от концепциите на софтуерното творчество и новите гениални открития, въодушевени от Коронавирус, калифорнийската компания за 3D моделиране CAD Crowd пък започва месечен конкурс за прототипи. В него взеха присъединяване 77 участници с хрумвания, вариращи от практичните - защитни щитове за лице и краткотрайни акрилни порти пред плодовете в супермаркета - до гениалните, които включват дръжки за врата за еднократна приложимост и такива, които се ръководят с крайник.

Вашата страна се нуждае от вас

Скоростта на нововъведенията може да се съпостави с друга епоха, в която сме били принудени да сме допустимо най-изобретателни - Втората международна война.

Сред тях са ракетната технология, която оказа помощ на човечеството да изведе човек на Луната и да изпрати спътници в орбита; радарът, писалки, които заменят писалките; суперлепилото; първите  програмируеми цифрови комютри и доста други, които използваме до ден сегашен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР