Пандемията от COVID-19 е оказала дълбоко въздействие върху хората, като

...
Пандемията от COVID-19 е оказала дълбоко въздействие върху хората, като
Коментари Харесай

Пандемията от COVID-19 е променила личността на хората

Пандемията от COVID-19 е оказала надълбоко влияние върху хората, като е трансформирала личността им, написа " Пъблик лайбръри ъв сайънс " (PLoS). Списанието се базира на американско проучване.

За задачите на изследването създателите му от медицинския лицей към университет на Флорида са анализирали данни от въпросници, попълнени от 7109 души по друго време на пандемията.

Участниците на възраст от 18 до 109 години са попълнили личностен тест, оценяващ пет съществени черти на характера - екстровертност (extroversion), невротизъм (neuroticism), устременост към другите (agreeableness), отвореност към опита (openness) и разсъдливост (conscientiousness).

Резултатите демонстрират, че по време на първата фаза на пандемията, от март до декември 2020 година, положението на личността на участниците остава релативно устойчиво, като единствено леко понижава невротизмът. Изследователите изясняват това с обстоятелството, че хората са се фокусирали върху външни събития и са престанали да се самообвиняват за неуспехите.

През втората фаза на пандемията (2021-2022 г.) този резултат изчезва, само че се следи спад в екстровертността, насочеността към другите, отвореността към опита и съзнателността.

Според теста през двете години на пандемията личностите са се трансформирали по този начин, както нормално се случва за 10 години. Най-значителни отклонения се следят при младежите, до момента в който възрастните хора като цяло остават постоянни.

" Младите хора стават по-раздразнителни и склонни към стрес, по-несговорчиви и недоверчиви, по-малко сдържани и виновни ", пишат създателите.

Изследователите допускат, че личността на младежите е по-податлива. Пандемията е нарушила естествения ход на живота им във значим интервал на образуване (започване на учебно заведение или кариера, насърчаване на другарства и любовни отношения), тъй че те са реагирали по-силно на нея, в сравнение с хората от по-старото потомство,предава Дарик.

Това обаче е единствено доктрина - към момента не е открита точната причина за връзката сред пандемията и смяната на личността. Изследователите имат намерение да продължат наблюденията си, в това число да схванат дали измененията са краткотрайни или непрекъснати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР