Пандемията нанесе много тежки щети върху физическото и психическото здраве

...
Пандемията нанесе много тежки щети върху физическото и психическото здраве
Коментари Харесай

Петър Витанов: Пандемията остави тежък отпечатък върху жените, с войната ситуацията се влошава


Пандемията нанесе доста тежки вреди върху физическото и психическото здраве на дамите. В момента в Европа се води война, която ще нанесе още по-големи провали. Това сподели Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал пред БНР.

„ В момента сме в обстановка на война, в която непрекъснато ставаме очевидци на репортажи, в които дами търсят леговище дружно със своите деца, бебета се раждат по граници и бункери. Имаме към този момент повече от милион и половина бежанци, като те са най-вече дами и деца, тъй като мъжете са мобилизирани. Пътуват сами, без да знаят, къде ще замръкнат, какво ще се случи с техните фамилии. Войната сигурно ще има тежко отражение на ситуацията на дамите “, разяснява Петър Витанов.

По случай Международния ден на дамата Европейският парламент направи изследване измежду дамите за оценка на въздействието на пандемията върху разнообразни аспекти от техния живот. В края на седмицата Бюрото за връзка на Европейския парламент в България провежда полемика на тематика „ Противодействие на домашното принуждение – европейски практики и обстановката в България “.

Петър Витанов цитира проучване на Евробарометър, съгласно което 77% от дамите в Европейски Съюз смятат, че пандемията от COVID-19 е довела до усилване на физическото и прочувственото принуждение против тях в личната им страна, като този % варира от 93% в Гърция до 47% в Унгария.

Над една трета от интервюираните декларират, че пандемията е оказала негативно влияние върху приходите на дамите, върху равновесието сред професионалния и персоналния им живот и върху времето, отдадено на труд против възнаграждение.

„ Това са доста тревожни данни, като в България процентът е по-висок и рецесията се е отразила още по-тежко на българските дами “, сподели Витанов.

Няколко основни ограничения се дефинират от Европарламента за справяне с насилието. На първо място улеснение на подаването на сигнали за принуждение против дами, увеличение на опциите за дамите да търсят помощ посредством горещи телефонни линии, повишение на осведомеността и образованието на полицията и правосъдната система по този въпрос, както и увеличение на финансовата самостоятелност на дамите, уточни Витанов.

„ Икономическата взаимозависимост не разрешава на доста дами да избягат от своите насилници “, сподели още Витанов.

Левицата в Европа работи за превъзмогване на разликите в заплащането сред дами и мъже, както и за техен еднакъв старт и идентични вероятности за кариерното им развиване.

„ Темата за насилието над дами в България към момента е табу. Належащо е основаване на повече спешни центрове, които да одобряват дамите, станали жертви на принуждение. Законът за домашното принуждение би трябвало да вкара тези европейски практики, които дават спомагателни гаранции за сигурността на дамите. В това отношение изоставаме доста. В дребните обитаеми места е доста мъчно да признаеш, че си жертва и да потърсиш помощ. Така се основава един обаян кръг. За страдание страната е абдикирала от тази тематика “, установи Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР