Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина

...
Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина
Коментари Харесай

Варненски брокер: Ако допреди 2 години, можеше да се купи хубава къща на село за 50 000 евро, то сега цените достигат над 70 000 евро

Пандемията накара доста хора да предпочетат да трансформират радикално метода си на живот и от огромния град да заживеят на село. Най-честитят отговор, който получаваме когато попитаме някой за какво е предпочел селото е, че там е по-хубаво, по-тихо и надалеч по-спокойно от града.

Готовите къщи в селата са най-търсени най-вече от млади фамилии. Това сподели за Радио " Варна " брокерът Юлия Хвърчилкова. Едно от доказателствата за засиления интерес към парцелите в по-малките обитаеми места е село Левски в Община Суворово.

" Търсенето надвишава в пъти предлагането в последно време. На седмица идват най-малко двама-трима индивида, които търсят да закупят парцел, който не се предлага в уеб страниците за разгласи и от организации “, разяснява кмета на селото Кирил Иванов.

Негова съществена цел е да усъвършенства живота в село Левски с цел да притегли повече младежи. Много млади варненски фамилии щурмуват авренското село Царевци след настъпването на пандемията.

" Имахме свободни близо 18 къщи в селото, само че те се изкупиха за негативно време от млади фамилии от Варна “, сподели кметът Младен Манолов.

Засиленият интерес се следи и на фона на поскъпването на селските имоти и най-много на къщите, разясни брокерът Юлия Хвърчилкова.

" Цените на парцелите в околните до Варна села се усилиха осезателно в последно време. С много по-ниски темпове порастват цените на по-отдалечените от града селски парцели “, сподели Хвърчилкова.

" Ако допреди 2020 година човек имаше опция да купи хубава къща за четиричленно семейство в границите на към 50 000 евро, то в този момент това е невероятно. Цените доближават до около 60-70 000 евро, че и повече “, разясни още брокера.

Най-често се търсят къщи с ток и канализация, които съвсем не се нуждаят от ремонт. Те са и по-скъпи, съгласно Хвърчилкова. Въпреки покачвания интерес към селските парцели в последните години, доста често очакванията се разминават с действителността, счита Юлия Хвърчилкова.

" Повечето хора потеглят да си купуват парцел на село с мисълта за непрекъснато живеене. Но доста постоянно до момента в който обитават в парцела, някои неудобства ги карат да балансират с градския парцел “, разясни специалиста.

Оттук се откроява и наклонността, хората да си купуват селска къща, в която да живеят само през топлите месеци или да посещават през почивните дни. Като " спирачка “ за целогодишното живеене на село при някои е лошата от време на време инфраструктура, неналичието на добре организиран превоз, на учебни заведения и детски градини, на водоснабдяване и канализация и не на последно място интернет.

" Повечето хора, които се изнасят към селата, работят отдалечено и отличната интернет връзка им е извънредно значима “, разяснява Хвърчилкова.

Едно от селата, които имат проблем с телекомуникациите е вълчидолското село Калоян. Хората там постоянно се сблъскват с неналичието на обсег на телефоните и на добра интернет връзка. Въпреки това, Калоян остава привлекателно село за искащите да избягат от огромния град.

" За последната една година тук се закупиха към 6-7 къщи. Когато идват да търсят къща, постоянно хората питат дали имаме ромско население “, разяснява кметът Николай Николов.

Според Юлия Хвърчилкова сигурността също е измежду водещите критерии за нейните клиенти, които желаят да си купят селска къща, тъй като постоянно тези къщи остават необитаеми през зимните месеци и тогава са чест обект на недоброжелатели.

От чужденците, най-голям интерес към селата във Варненско проявяват германците.

" Много немски студенти, които учат в университетите във Варна остават очаровани от града, само че най-много от красивата природа в селата и поучават свои другари да се реалокират тук “, показа още Юлия Хвърчилкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР