Пандемията на новия коронавирус сериозно разтърси образователните и социални системи

...
Пандемията на новия коронавирус сериозно разтърси образователните и социални системи
Коментари Харесай

Какви решения намират компаниите, за да помогнат на работещите родители?

Пандемията на новия ковид съществено раздруса просветителните и обществени системи на другите страни, на които разчитат милиони родители, до момента в който са на работа.

Това принуждава фирмите да търсят различни решения, с цел да се опитат да оказват помощ на работещите родители, които се задължават да остават у дома, с цел да гледат децата си и да им оказват помощ с спомагателните отговорности, които се основават с отдалеченото образование.

" Covid форсира търсенето на стратегии, които оказват помощ на работещи родители ", сподели Сараджане Сакети, основен изпълнителен шеф на платформата за фамилни помощи Cleo. По думите й доста компании през днешния ден дават приоритет на фамилните компенсации.

Но универсално решение няма, всяка акомодация е въпрос на трудовите отговорности на чиновниците. А постоянно и гледането на деца просто не може да бъде съвместимо с работата, даже и от у дома - условията на дребното дете към родителя са доста по-различни от тези на шестокласник или младеж да вземем за пример.

Ето и няколко образеца за стратегиите, които някои от международните компании започнаха, с цел да оказват помощ на работещите родители.

Стимули за наемане на детегледач

Грижата за децата е един от най-големите разноски на фамилиите. И защото присъствената образователна година още веднъж е застрашена, някои родители са изправени пред спомагателните разноски за намиране на грижи по време на работния ден, при положение, че би трябвало да излизат от вкъщи.

Някои компании оказват помощ за компенсиране на тези разноски. В Съединени американски щати - Bank of America да вземем за пример възвръща на чиновниците, отговарящи на изискванията, 75 или 100 $ дневно за грижи за деца до края на годината, според от тяхното обезщетение. Възстановяването на разноските може да се употребява за деца до 12 години, а служащите могат сами да избират кой да се грижи за детето им.
 Ще успее ли работата от у дома да
Ще успее ли работата от у дома да " потопи " пазара на комерсиалните парцели в Европа и отвън нея?

Вероятно Старият континент ще бъде по-силно обиден от другите райони

Допълнителен заплатен отпуск

Някои компании се надяват, че даването на повече свободно време на работещите родители ще помогне за облекчение на товара.

Родителите в Microsoft получиха спомагателни 12 седмици заплатен наставнически отпуск по-рано тази година, с цел да оказват помощ на децата си, до момента в който учебните заведения бяха затворени. Гугъл пък удължи фамилния си отпуск до 14 седмици през април.

Осигуряване на занимания за децата

Децата имат доста сила и е мъчно да се справите с тях, като в същото време се пробвате да свършите работата си. Globant да вземем за пример - разработчик на софтуерни решения - оказа помощ на работещите родители, като обезпечи виртуални действия за деца, които се ръководят от външни експерти. Дейностите включват часове по изкуства, почивки за придвижване и вълшебен шоута.

" Графикът се разгласява авансово, с цел да могат родителите да възнамеряват уговорките си ", сподели Санджа Личина, началник на изобретателен отдел в Globant.

Компанията възнамерява да продължи да организира виртуални просветителни и увеселителни действия, до момента в който учениците могат да се върнат в класната стая на цялостен образователен ден.
 Работа от у дома: Почти половината чиновници работят в несъответствуваща домашна среда
Работа от у дома: Почти половината чиновници работят в несъответствуваща домашна среда

Как се отразява опитът за работа от у дома на чиновниците във Англия?

Гъвкави графици

В Paylocity чиновниците работят със своите мениджъри, с цел да основат оптимално комфортен график, който най-добре дава отговор на техните условия за наставнически и професионален живот.

" Предоставихме насоки на мениджърите за всички разнообразни договорености, които бихме могли да предложим на чиновниците си, с цел да продължат да правят работата си ", споделя основният изпълнителен шеф на компанията Стив Бошан.

Пример за сходни графици - служащите си взимат дълга отмора в средата на деня и да се връщат онлайн по здрач, с цел да доработят промените си; работа на 4-дневна работна седмица, с 10-часов работен ден; минаване на по-къс работен ден по договаряне против по-малко заплащане и други.

Разширяване на грижите за деца

Toyota направи няколко анкети измежду чиновниците си, с цел да разбере с какво се борят те и по какъв начин най-добре да им се помогне в това изключително всекидневие. Работниците в индустриалното оборудване в Джорджтаун, Кентъки, всеобщо показват угриженост по отношение на виртуалното образование и по какъв начин ще оказват помощ на децата си, в случай че са на работа.

В отговор на това Toyota сътвори стратегия на място за деца в детска градина и до пети клас, в която експерти им оказват помощ за техните виртуални класове. Центърът има ръководители, които да оказват помощ на децата с отдалечено образование, както и с домашните и след учебно заведение. Програмата коства на родителите от 150 до 170 $ на седмица.
 Twitter позволи на чиновниците си да работят от у дома
Twitter позволи на чиновниците си да работят от у дома " вечно "

Досега практиката се оказва сполучлива

Грижите за децата не постоянно се одобряват добре в офиса. Но в този момент това просто няма по какъв начин да се подценява. И всички компании би трябвало да одобряват това.

По-нататък самите родители във компаниите сами подхващат разнообразни начинания. В Cleo родителите са основали собствен канал за Slack, в който интензивно споделят препоръки, разменят занимателни истории и да, от време на време показват разочарования.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР