Пандемията на коронавируса предизвика колосални икономически и здравни кризи, както

...
Пандемията на коронавируса предизвика колосални икономически и здравни кризи, както
Коментари Харесай

Германски икономист: Съвременният капитализъм трябва да се преосмисли

Пандемията на ковид провокира колосални стопански и здравни рецесии, както и изостри въпроси като неравенството и заканите от страна на огромните сили, написа немският икономист Клаус Шваб в публикацията за Der Standard. Според него единственият допустим отговор на нови провокации може да бъде опитът за „ ново начало “ в региона на стопанската система, обществото и политическите системи, предава организация " Фокус ".

Сега е моментът да се премисли системата, съществувала преди пандемията, като в същото време не забравяме за някои обичайни полезности, счита създателят. Както отбелязва Шваб, в годините след края на Втората международна война светът е постигнал голям прогрес в изкореняването на бедността, намаляването на детската смъртност, увеличението на продължителността на живота и грамотността. Основните аргументи за този прогрес бяха интернационалното съдействие и международната търговия; в този момент е моментът да ги защитим и опазим.

Както написа Шваб, необходимо е да продължим да влагаме в софтуерен напредък, защото плодовете му оказват помощ за битката с актуалната рецесия. Това включва бързото развиване на ваксини, нови способи за лекуване и нови персонални защитни средства.

Авторът обаче счита, че други характерности на актуалното общество би трябвало да бъдат преоценени. На първо място, това се отнася до неолибералната идеология: посредством приоритизирането на свободния пазар се разграждат правата на служащите, както и понижава икономическата сигурност, има заплаха от основаване на транснационални монополи и се предизвика разрушителна данъчна конкуренция. Поради това е належащо да се преразгледат правилата на търговията, данъчното облагане и разпоредбите за конкуренция. Освен това е належащо да се премисли самото схващане за капитализма.

Както отбелязва създателят, актуалният консуматор чака от фирмите освен висококачествени артикули и услуги. Той също по този начин желае бизнесът да способства за публичното богатство. Шваб акцентира, че в този момент има доста огромно търсене на тъкмо подобен капитализъм от „ нов вид “. За да се преоцени капитализмът, би трябвало да се преоцени ролята на предприятията, написа Шваб.

Според него, пандемията на ковид е посочила, че в случай че страната, бизнесът и обществото работят настрана, тогава те не могат да устоят на такава огромна рецесия. Следователно е належащо да се унищожат бастионите, разделящи тези три сфери, счита създателят. Освен това би трябвало да се положат старания за признание на възгледите и полезностите на хора от всевъзможен генезис. Шваб акцентира, че всеки от хората има своя лична еднаквост, само че също по този начин е част от световна общественост с общи ползи и свързани ориси.

„ Новото начало “ не би трябвало да бъде като гражданска война или смяна в идеологията, отбелязва Шваб. Това ще бъде единствено стъпка към по-устойчив свят, в който някои от основите на актуалната система ще бъдат сменени, някои реновирани, а други подсилени. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР