Пандемията изкара на показ възможностите на технологичната инфраструктура, която ни

...
Пандемията изкара на показ възможностите на технологичната инфраструктура, която ни
Коментари Харесай

Работата от вкъщи разкри големите успехи и провали на ИТ сферата

Пандемията изкара на показ опциите на софтуерната инфраструктура, която ни заобикаля, само че също по този начин се разкриха и нейните недостатъци. Последните месеци ни дадоха значими уроци, над които би трябвало да помислим.

На фона на разтърсванията през тази година методът, по който бизнесът и семействата реагираха на внезапните промени, показва всеобхватната мощност на актуалните технологии. Именно ИТ разрешиха на доста чиновници да преминат от работа в офиса към работа от разстояние - с изненадващо малко суматоха, написа TechNews.bg.

Някои организации и служащи към този момент имаха сходна процедура и без друго - и се усещаха удобно в новата конюнктура. Това важи най-много за компаниите от самия ИТ бранш. Ала доста повече предприятия бяха принудени да практикуват отдалечената работа за първи път в съществуването си.

Едновременно с това възпитаници и студенти започнаха да учат и те отдалечено. Стари компютри, смарт телефони и всевъзможни джаджи бяха впрегнати в деяние. Онлайн заниманията претърпяха истински взрив - заключени в домовете си, хората търсеха утеха в стрийминг видео, онлайн игри и електронни спортове.

Момент на мощ

Трябва да признаем, че в случай че рецесията с COVID-19 беше настъпила 15 или даже 10 години по-рано, обстановката щеше да е напълно друга. Работата от у дома би била съвсем невъзможна за болшинството, отбелязва ZDNet. Домашните компютри бяха доста по-рядко срещани. Нямаше всеобщ широколентов интернет, малко на брой имаха Wi-Fi в домовете си. Нямаше ги и съответните приложения и услуги - или в случай че ги имаше, те не можеха да бъдат налични отдалечено.

Нямаше по какъв начин да има видеочат - по това време беше мъчно и скъпо да се гледаме лице в лице с сътрудници, с които работим отдалечено. Нямаше да е по силите и джоба на елементарните хора да се " срещнат " със самотните си родственици през интернет. Концепцията за облачния програмен продукт беше на първо място единствено идея.

С две думи, актуалните технологии бяха задоволително напреднали през 2020 година и ни " избавиха " в този сложен миг, като направиха допустимо най-важните неща да продължат - работата, ученето.

Ограниченията

Тази година обаче акцентира и рестриктивните мерки на технологиите. Макар че системи като Zoom, Microsoft Teams и Slack регистрираха голям растеж на известността, би трябвало да признаем, че инструментите за съдействие, с които разполагаме, към момента са разочароващо лимитирани. Все още има дълъг път да се извърви, преди тези приложения да могат да се " мерят " с благосъстоянието на взаимоотношението лице в лице.

Средствата за отдалечена работа ни разрешиха да продължим да сме продуктивни, само че те не могат да разрешат избликването на това ентусиазъм, което получаваме при среща и диалог онлайн с сътрудници. И въпреки че на доктрина сме по-свързани (цифрово) от всеки път, в никакъв случай не е имало толкоз доста хора, изпаднали в дупка поради изолираност и самотност, депресирани и обезверени.

Дълго предстоящият взрив на модерните технологии като добавена действителност и виртуална действителност не се случи. Дали технологията не беше подготвена или хората не бяха подготвени за нея - в последна сметка не можахме да се порадваме на нови, виртуални и 100 % реалистични прекарвания, каквито основателите на VR и AR ни дават обещание от години.

Ново икономическо разделяне

Някъде тук би трябвало да се означи и фактът, че събитията от тази година начертаха границата на ново икономическо разделяне - сред хората от сферата на знанията, които могат да работят комфортно от у дома, и другите - работещите на " първа линия ", които няма по какъв начин да правят своята активност от вкъщи си. Това са лекари и медицински сестри, продавачи, актьори и артисти, хотелиери - всички те няма по какъв начин да реализират своята активност отдалечено, през компютъра. В изискванията на изолираност вторите просто нямат опция.

Задълбочи се и цифровата бездна

Удивително или не, през 2020 година освен, че има цифрова пропаст, само че тя става огромна и по-страшна. За децата, които нямат компютър и интернет вкъщи, 2020 година бе година на изгубено обучение наред с всички други ограничения. Не е без съображение предлагането да се разгласи нулева година - доста деца по целия свят просто останаха сами с учебниците си.

Изминалата година сподели какъв брой разчитаме на технологиите, само че също по този начин ни подсети, че изгодите не са нито безспорни, нито разпределени отмерено. Докато гледаме към 2021 година, би трябвало да помислим по какъв начин да се оправим с тези провокации, вместо да ги пренебрегваме в бързането да се върнем към нормалността.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР