Пандемията и ограниченията заради заразата се отразиха и на начина,

...
Пандемията и ограниченията заради заразата се отразиха и на начина,
Коментари Харесай

По-спокойни дежурства в спешните кабинети, няма пострадали от пиратки

Пандемията и рестриктивните мерки поради болестта се отразиха и на метода, по който посрещнахме Коледа.

Едно от директните последици са доста по-спокойните наряди на лекарите в незабавните лечебни заведения, тъй като хората са били по-умерени и в използването на храна, и на алкохол. Но още веднъж максимален напор е имало към Коронавирус отделенията.

По-спокойна от нормално, само че надалеч по-необичайна е била Коледата и за дежурните лекари в най-натоварената болница у нас - „ Пирогов”. И в случай че на 24 и 25 декември предходната година лекарска помощ са потърсили над 1800 пациенти, то в този момент през отделенията са минали едвам 1100 души в границите на двата празнични дни, предава NOVA.

Очаквано най-сериозен е бил напорът към незабавния Коронавирус кабинети, а недоволствата варирали от висока температура и зной до гадене и дехидратация. Като всеки трети от направените тестванията се е оказал позитивен.

„ Това, което е по-характерно за празниците, са злоупотребите с алкохол, упойващи субстанции и храна”, уточни травматологът доктор Христо Христов. Но не и тази година. Броят на пациентите, потърсили помощ и в травматологията, и в токсикологията на „ Пирогов”, е рекордно невисок.

„ Токсикологичните са 36 пациенти. За миналите празнични дни са минали общо 1094 пациенти през болница „ Пирогов”, като са приети в болница 154”, изясни доктор Христов.

Така най-натоварени на двете празнични наряди са си останали лекарите на първа линия.

„ За миналото дежурство са минали към 250 индивида, 50 от които сме решили, че би трябвало да бъдат приети в болница. Някои от пациентите, изключително по-възрастните, идват с известна степен на дехидратация, което е рисково в техния случай”, изясни лекар Мирослава Чортова.

Тя е специализант в хирургичното поделение, а от месец работи в триажа в „ Пирогов”. По график трябвало на Коледа да бъде вкъщи - само че проектите се трансформирали.

„ Имаме сътрудници от екипа ни, които са заболели от Коронавирус и техните наряди се разпределят сред останалите сътрудници, само че несъмнено ние не сме срещу това”, добави тя.

За сметка на опашките пред триажната зала, чакащите пред травматологията поради травми на Бъдни вечер и Коледа са били едвам 160 - надалеч по-малко от нормалното. Засега потърпевши при боравене с пиратки няма. Спешните екипи напомнят на всички да бъдат деликатни с пиротехниката и в Новогодишната нощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР