Пандемията Covid-19 представя на света възможност да направи икономиката по-зелена

...
Пандемията Covid-19 представя на света възможност да направи икономиката по-зелена
Коментари Харесай

Принц Чарлз: К-19 е златен шанс за глобалната икономика

Пандемията Covid-19 показва на света опция да направи стопанската система по-зелена и по-устойчива, счита принц Чарлз.

Изказвайки се на събитие на Световния стопански конгрес " Голямото пренастройване " в сряда, наследникът на английския престол предизвести, че измененията в климата могат да нанесат още по-големи вреди от " страховитата пандемия ".

" Заплахата от изменението на климата е по-постепенна, само че нейната опустошителна действителност за доста хора и за техния занаят по целия свят, както и все по-големият й капацитет да разрушва, надминава даже тази на Covid-19 “, уточни той, представен от бизнес телевизия CNBC.

" Ако погледнем на планетата като на пациент, можем да забележим, че нашите действия повреждат имунната й система и тя се мъчи да действа и да процъфтява предвид на напрежението, което сме наложили на нейните жизненоважни органи ".

Принцът на Уелс прикани за решителни дейности за стимулиране на по-кръгова биоикономика, " която връща на природата толкоз, колкото ние вземаме от нея ".

" Имаме златна опция да извлечем нещо положително от тази коронавирусна рецесия - нейните невиждани ударни талази могат да създадат хората по-възприемчиви към огромните визии за смяна “, уточни той.

" Тъй като прекосяваме от избавяне към възобновяване, имаме неповторим, само че бързо свиващ се прозорец от благоприятни условия да научим уроците и да се върнем на по-устойчив път. Това е опция, която в никакъв случай до момента не сме имали и може би в никакъв случай няма да имаме още веднъж ".

Той очерта пет пътища, по които стопанската система може да се възвърне от коронавирусната рецесия, като в същото време се изправи против рисковете, подбудени от световното стопляне.

Първото, което уточни принц Чарлз е, че фирмите и политиците би трябвало да сграбчат въображението и волята на човечеството.

" Второ, възобновяване на международната стопанска система би трябвало да сложи нова траектория на устойчивата претовареност “, добави той.

Третият апел на принц Чарлз беше да се преработят съществуващите системи, тъй че стопанските системи по света да могат да преминат към чисти нулеви въглеродни излъчвания.

" В тази връзка ценообразуването на въглерода може да бъде основен път към същински устойчиви пазари ", сподели той. " Страните, предприятията и промишленостите, които се движат дружно, могат да основат икономическа успеваемост от мащаб, което ще ни разреши да надскочим груповия си прогрес и да ускорим нашия преход ".

Според него цената на въглеродните излъчвания може да бъде приложена от държавните управления или посредством прибавяне на данък върху дистрибуцията, продажбата или потреблението на изкопаеми горива въз основа на тяхното наличие на въглерод, или посредством система от квоти, наречена " ограничение и търговия ", която авансово дефинира районни квоти за излъчвания и разрешава на фирмите да наддават за " позволения за замърсяване ".

Принц Чарлз също по този начин прикани за предоставяне на нов подтик на науката, технологиите и нововъведенията, като означи, че рецесията с Covid-19 акцентира значимостта за вложение в тези области, написа БНР.

Накрая, сподели принцът на Уелс, световната стопанска система би трябвало да форсира устойчивите вложения, като съгласно него това може да предложи забележителен стопански напредък и благоприятни условия за претовареност.

" Време е да уеднаквим устойчивите решения посредством финансиране по метод, който може да трансформира пазара “, сподели той. " Това би бил най-драматичният акт на отговорно водачество, виждан в миналото от частния бранш по света, и незабавно би дал катализиращ тласък на обществения бранш да го следва ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР