Пандемията COVID-19 е нанесла на италианската туристическа индустрия толкова големи

...
Пандемията COVID-19 е нанесла на италианската туристическа индустрия толкова големи
Коментари Харесай

Италия губи 80% от приходите от туризъм заради пандемията

Пандемията COVID-19 е нанесла на италианската туристическа промишленост толкоз огромни вреди, че през 2020 година приходите й ще намалеят с 80% спрямо предходната година, сподели за РИА Новости Виторио Месина, ръководител на Националната асоциация на туристическата промишленост „ Assoturismo Confesercenti “, представен от БГНЕС.
Според формалните данни, в Италия са регистрирани над 230 000 случая на зараза с ковид, възобновени са съвсем 145 000 пациенти, а общият брой на жертвите е 32 955.
„ Дългият карантинен интервал блокира нашата промишленост, която е от стратегическо значение за националната стопанска система. Достатъчно е да се каже, че в Италия туризмът генерира към 15% от Брутният вътрешен продукт и дава работа на към 4 милиона души. Но туристическата промишленост е единственият бранш на стопанската система, формалното отваряне на който не съответствува с неговото рестартиране. Сега се следи парадоксална обстановка: подготвени сме да приемем десетки хиляди туристи, само че няма резервации, а структурите, изцяло подготвени за работа, бездействат ", сподели той.
Само директните загуби от блокирането през май възлизат на 9 милиарда евро. Ръководителят на асоциацията означи, че коронавирусът в действителност е спрял живота в цялата страна, блокирайки доста области на стопанската система.
" Последиците от пандемията за туризма станаха в действителност пагубни. Всъщност от 10 март, когато бяха въведени карантинни ограничения в цяла Италия, сме нулирали приходите си, като в същото време се резервираха забележителните разноски за поддръжка на бизнеса. Много бизнеси, в това число хотели и заведения за хранене, към момента са затворени. Хотелите в Рим и други " градове на изкуството ", където преди беше доста мъчно да се намерят свободни места, в този момент са празни ", сподели експертът.
Италия за италианците
Месина счита, че единственият действителен излаз в тази обстановка може да бъде да се заложи на вътрешния туризъм.
" Наскоро министър председателят Джузепе Конте сподели в Народното събрание, че италианците би трябвало да прекарат ваканциите си вкъщи тази година. Правителството даже даде специфични бонуси (обезщетения за гражданите), които ще покрият част от разноските за ваканцията им. Всъщност вътрешният туризъм е единствената действителна опция, която имаме в сегашния миг на цялостна неустановеност “, сподели той.
" Повечето от моите сътрудници ще отворят оборудванията си в края на юни, надявайки се на идването на посетители през юли-август. Но не би трябвало да забравяме, че икономическите последствия от COVID-19 засегнаха съвсем всички. Днес малко от италианците мислят за дълготрайна отмора, най-вероятно ще прибегнат до къси пътувания до морето, може би единствено за уикенда ", изясни ръководителят на „ Assoturismo Confesercenti “.
Според него обаче вътрешният туризъм въпреки всичко не е в положение да компенсира големия дял от загубите, които към този момент е претърпяла промишлеността. За да възвърне позицията си тя, е належащо идването на задгранични туристи, за които Италия постоянно е била една от най-привлекателните страни в света.
Изгубен сезон
" В последно време Италия споделяше с Испания второто място след Франция в листата на най-популярните туристически дестинации в света. Интересът на чужденците към страната ни остава, само че този сезон може да се смята за загубен за задграничния туризъм. Ако приказваме за европейските страни, може би може да се разчита единствено на идването на посетители от Германия. Може би ще се появят и туристи от Обединеното кралство и няколко други страни, само че, несъмнено, не в предходния мащаб ", сподели Месина.
Той разкритикува концепцията за основаване на двустранни „ туристически коридори “ сред някои страни от Европейски Съюз след края на острата фаза на пандемията от ковид. Според него, сходен метод нарушава правилата на европейското единение и взаимност.
Месина не вижда причина да се чакат туристи от други континенти да дойдат на Апенините тази година.
" Американците няма да дойдат сигурно, тъй като патологично се опасяват от всички вероятни проблеми, свързани с епидемии. Те имат вяра, че европейската система на опазване на здравето е същата като в Съединени американски щати и могат да останат без здравна помощ. Така че към този момент в действителност можем да приказваме единствено за малко количество китайски туристи, които към този момент са почнали независимо да резервират почивки. Мисля, обаче, че това е всичко “, сподели той.
Пълен неуспех
Месина акцентира, че в актуалната обстановка, когато вероятностите за по-нататъшното разпространяване на COVID-19 в света не са ясни даже за учените, е малко прибързано да се вършат прогнози за вероятностите за възобновление на националната туристическа промишленост.
" Ако през есента няма втора пандемия, тогава най-вероятно ще успеем да си върнем позициите по Коледа или даже чак напролет на 2021 година Ако през октомври, както мнозина имат вяра, коронавирусът се прояви още веднъж, ще би трябвало да разчитаме единствено на пролетта на идната година. Така или другояче, приходите на италианската туристическа промишленост през тази година ще възлизат единствено на към 20% от техния размер през 2019 година Това е цялостен неуспех “, сподели италианецът за РИА Новости.
Освен това, съгласно него, към този момент има изследвания, които демонстрират, че даже при удобен сюжет, приходите от промишлеността през 2021 година въпреки всичко ще намалеят с 40%.
Туризъм в гените
Отбелязвайки очевидната липса на задоволителна държавна помощ за превъзмогване на следствията от пандемията, Месина обаче акцентира, че в Италия е основана ефикасна система за народен туризъм.
" Боли ме да виждам туристическите структури, изцяло подготвени за новия сезон, да стоят празни. Стаите в хотелите са реновирани, тревните площи са подрязани, плажовете са добре поддържани. Но го няма основното - почиващите. Това не се е случвало от няколко десетилетия! При типа на всичко това несъзнателно те обгръща необичайно възприятие. То наподобява на това, което чувстваш, когато видиш пустия площад „ Сан Марко “ във Венеция, където до неотдавна туристи се тълпяха по през целия ден “, сподели Месина.
" Не знам какъв брой дълго ще продължи тази изключителна обстановка. Знам обаче друго: ние в Италия имаме дълбоки обичаи на гостолюбие и посрещане, които никакъв вирус не може да унищожи. Рано или късно ще се оправим с актуалните проблеми, тъй като туризма и гостоприемството са в нашите гени “, приключи ръководителят на асоциацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР