Панчаревското езеро почти цялото е покрито от водорасли и наноси

...
Панчаревското езеро почти цялото е покрито от водорасли и наноси
Коментари Харесай

Панчаревското езеро се заблатява, спасение не се вижда

Панчаревското езеро съвсем цялото е покрито от водорасли и наноси и водата на доста места въобще не се вижда, откри екип на " Дневник ".

То би трябвало да се почиства от време на време, за което са виновни Министерството на земеделието, храните и горите, на което е предоставено да го ръководи и стопанисва, и Басейновата дирекция-Дунавски регион. Не се почиства обаче, тъй като процедурата изисква езерото първо да се източи в огромната си част.

Тогава обаче щяло да спре подаването на промишлени води от него за потребностите на ТЕЦ-София. Има и още проблеми, само че не се обрисува да бъдат решени бързо.

Сега в езерото се изливат сиви потоци от бетонови и етернитови тръби. Те са от дъждовната отходна канализация, само че към нея са се " вързали " тръбите с битови отходни води даже от административни здания в Панчарево, сподели Галина Бел от съдружие " За развиване на Панчарево и Кокаляне ".

" Наносите, които идват от реките Искър и Бистришка, дружно с безконтролното изтичане на отходни води от селището основават този " зелен килим " от водорасли, фекалии и битова химия. Хората перат, чистят и всичко по канализацията отива в езерото ", добави тя.

Риболовци по брега споделиха, че риба има, само че до момента не са виждали езерото в такова положение.

" То към този момент не е за спорт и за високо спортно майсторство. Състоянието му основава големи проблеми на всички ", удостовери и олимпийската шампионка по гребане от Пекин 2008 Румяна Нейкова. Тя прикани езерото, което е и подготвителна гребна база, да се почисти " преди да се случи нещо съществено ".

Новият кмет на регион " Панчарево " е самостоятелният Николай Гюров, който получи два пъти повече гласове на изборите от досегашния кмет на ГЕРБ Димитър Сичанов. Той е наясно с казуса – езерото не е почиствано от близо 30 години, а и в него безотговорно се изливат отходни битови води.

Населението на Панчарево пораства, само че канализация няма

" Не е загадка, при липса на построена канализация, къде отиват битовите отпадни води – в езерото. Основното замърсяване с наноси идва от реките Искър и Бистрица, които се вливат в езерото. Техните корита би трябвало да се почистят ", съобщи кметът Гюров пред " Дневник ".

" Особено неподходяща е обстановката при стоящите води, каквито са в горната част на Панчаревското езеро. В мястото, където зауства река Витошка Бистрица, се следи блатна растителност и водорасли. Междуведомствената работна група се сплоти към мнението, че с изключение на почистването на езерото Панчарево от наноси и водорасли, е належащо да се приложи комплекс от ограничения, с цел да се приключи замърсяването на водите му от всевъзможен жанр замърсители ", се споделя още в отговора на зам.-министър Василева до Министерския съвет.

Междуведомствена работна група създава рекомендации

Споменатата междуведомствена работна група е образувана по неотложност със заповед РД09-570/13.06.2019 година на министъра на земеделието Десислава Танева. В нея вземат участие представители на Областната администрация на София град, на Басейнова дирекция " Дунавски регион ", на Районна ревизия по запазване на околната среда-София, на Главна дирекция " Надзор на язовирните стени " към Агенцията по метрология и механически контрол, на Столична дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", както и на " Напоителни системи " ЕАД към земеделското министерство.

За положението на водите в езерото би трябвало да се грижи Басейнова дирекция " Дунавски регион ", която е със седалище в Плевен. От офиса им в София увериха " Дневник ", че то постоянно се ревизира от техни екипи, само че информация може да се получи единствено от централата в Плевен. От там обаче избраха да не отговорят на отправения въпрос " Какви решения са подобаващи за възстановяване на положението му? "

Заради ТЕЦ-София все се отсрочва почистването

Езерото, в действителност е язовир, въведен в употреба през 1957 година, и е обществена държавна благосъстоятелност. На Министерството на земеделието, храните и горите е предоставено правото за ръководството му. Поддържа се от " Напоителни системи " ЕАД, според заповед на земеделския министър, защото се употребява за напояване, само че става известно и за промишлени води за потребностите на Топлоелектрическа централа София и на " Софийска вода ".

Езерото е и място за отдих, спортуване и развлечение на софиянци. Но за финален път отчасти е почиствано през 1992 година Оттогава е изоставено и като е неестествен водоем то няма своя система за самопречистване и към този момент явно се заблатява.

За да се почисти от насъбраните тонове наноси, водорасли и замърсители, първо то би трябвало краткотрайно да се пресуши или най-малко да се намали доста водата в него. Това обаче не можело да стане, " заради нуждата от непрестанно обезпечаване на условно чиста промишлена вода за Топлоелектрическа централа " София ", (която е към " Топлофикация София " ). Това е оправданието, което дава зам-министър Василева до Министерския съвет за сериозното положение, в което е изпаднало Панчаревското езеро.

" Дневник " чака отговор от " Топлофикация София " на отправеното запитване дали управлението на сдружението е известено за положението на езерото, от което черпи вода и по кое време е допустимо, съгласно софтуерния развой на ТЕЦ-София, да бъде почистено то.

Дори и да бъде почистено, езерото още веднъж ще се заблати, тъй като битовите отходни води от Панчарево няма да спрат, припомня кметът Гюров.

Спирането на отходните битови води е решението съгласно кмета

" Липсата на канализация на Панчарево ясно демонстрира, че ние и в бъдеще ще имаме същия проблем, даже хипотетично през 2020 година да почистим езерото от наносите, дали след 10 години казусът няма да е със същата мощ и даже по-голям? Затова, в случай че не решим казуса с построяването на битова канализация този проблем ще се появява още веднъж и още веднъж ", уверен е той. Парите, нужни за построяването й, както и на пречиствателна станция, са десетки милиони лв.. Отпускането на такава сума не може да стане бързо, а единствено откакто бъде планувана в бюджета за последваща финансова година.

Зам.министърът на земеделието Василева също предлага да се подхващат ограничения за прекъсване на постъпването на непречистени отпадни битови води. " В противоположен случай резултатът от едно идно разчистване ще бъде бързо премахнат ", предизвестява и тя.

Засега земеделското министерство е планувало 69 хиляди лв. единствено за правене на план " за отчасти разчистване на наносите, които попречват провеждането на гребни мероприятия. За реализацията му обаче би трябвало да се обезпечи финансиране от всички заинтригувани страни ", споделя Василева.

Населението на регион " Панчарево " се разраства с бързи темпове в последните десетилетия. Само в село Панчарево в този момент живеят най-малко 5000 души, като половината са адресно регистрирани, а останалите са приходящи, които работят в София, изясни кметът. Другите села - Кокаляне, Бистрица, Железница също непрестанно усилват броя на жителите си като " първокласни спални " за софиянци, по думите на Гюров.

Какво провокира умирането на езерото

" Биологичните замърсители на езерото обогатяват водите с фосфати и нитрати. След разложение на мъртвите организми във водата се освобождават йоните на фосфора, азота и други При подобен тип замърсяване се следи засилено развиване на планктон, което предизвива " разцвет " на водата. Увеличава се нуждата от О2 във водоемите, който бързо се изчерпва от израслата водна флора. В някои случаи е допустимо измиране на рибата, заради дефицит на О2 ", написа в писмо на зам.-министъра на земеделието доктор Лозана Василева в отговор на запитване по казуса от администрацията на министър-председателя Бойко Борисов. То е от 18 юни и в него ясно се показва сериозното положение на езерото.

*Източник: https://www.dnevnik.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР