Панайот Стоянов-Пако е уеб специалист, UX дизайнер, запален спортист и

...
Панайот Стоянов-Пако е уеб специалист, UX дизайнер, запален спортист и
Коментари Харесай

Кой е часовникът, подходящ за модерните градски хора?

Панайот Стоянов-Пако е уеб експерт, UX дизайнер, разпален състезател и странник. Той е деен, градски човек и е точният избор, когато би трябвало да се създадат безпристрастни проби на джаджи. Именно поради това му дадохме опцията да тества новият интелигентен часовник на Huawei - Watch GT 2. Очакванията към софтуерния аксесоар са високи, а Пако ще ревизира дали умният часовник ще отговори на тях. Ето по какъв начин Панайот Стоянов оцени Huawei Watch GT 2:

Получавам опцията да тествам GT 2 в едни от най-динамичните дни на годината. Когато графикът ми е претъпкан с какво ли не. Дните ми стартират с съвещания със счетоводители, юристи, работни срещи със експерти по изкуствен интелект, минават през разправии с майстори, уроци по пиано и завършват с тренировки по табата, срещи с другари или събития.

Може и да прозвучи като професионално деформиране, само че несъмнено минималистичният дизайн ме сграбчва от пръв взор. Елегантен 46-милиметров корпус, направен от стомана, 1.39-инчов AMOLED екран, черен безел с 24-часова индикация върху него и огромни кръгли бутони като на хронограф способстват за спортно-елегантната визия.

Въпреки огромния размер на касата, часовникът е удобен и стои прибрано на ръката ми. Яркият екран обезпечава добра четимост на слънце, а при по-мрачно време е същинска приятност за окото. Резолюцията е висока (326 пиксела на инч), което прави красивите фейсове (watch faces) да наподобяват ясни, съвсем като същински циферблати.

Освен тъч скрийна, който главно употребявам, вдясно са ситуирани и два бутона. Този на 2 часа̀ е за включване и за вход към главното меню, а този на 4 разрешава да бъде персонализиран. Може би тъй като бутоните са малко по-изнесени от корпуса, те постоянно се закачат по облеклата, когато се предрешвам.

Междулъговото разстояние е 22 мм, което отваря огромен диапазон от каишки, с които може да се комбинира. Чрез промяната им можете да придадете на часовника напълно друг тип - от кежуал до състезателен. Това става извънредно елементарно, с помощта на обстоятелството, че патентите (осите, с които се закрепя верижката към корпуса) са с бутон. Аз тествах часовника с 2 каишки - кафява, от висококачествена естествена кожа, и черна силиконова. Изборът на фейсове е още една функционалност, която трансформира визията на GT 2 и го трансформира в същински хамелеон. Сменят се елементарно със задържане върху сегашния, от менюто с настройки или посредством приложението, от където с изключение на авансово заложените, можете да изтеглите и други.

Въпреки че фейсовете са лимитирани, (часовникът работи единствено с наличните в Huawei Health) качеството им е чудесно. Черният имобилен безел е страховит акцент, само че за жал 24-часовите показатели на него работят единствено с един фейс, който можете да инсталирате през приложението. Часовникът разполага с вграден GPS, само че няма нито wi-fi, нито СИМ карта и не поддържа NFC.

Свързвам часовника с телефона посредством инсталирането на Huawei Health, благодарение на bluetooth 5.1. Вече мога да одобрявам позвънявания непосредствено през телефона, което се оказва доста потребно. Често ми се случва да не чуя/усетя, че някой ми звъни и пропущам значими позвънявания или известия.

Откакто GT 2 е на ръката ми, сходни пропуски са съвсем невъзможни. Софтуерът е извънредно елементарен и елементарен за прилагане. Бързо се ориентирам с настройките и разрешавам на часовника да наблюдава равнищата ми на стрес, съня и всичко обвързвано с моето здраве. На идната заран откривам, че не съм спал добре. Приложението ми предлага да понижа кофеиновите питиета, с цел да подобря съня си.

Съгласявам се и изпивам 4 вместо нормалните 7 кафета, само че приложението отново не е предостатъчно - желае да упражнявам повече и да изключа електрониката преди сън (заспивам на шум).

Следвайки препоръките, спечелвам повече точки сън. На идващия ден организирам изявленията, свързани с представянето на сътрудниците ми през миналата година. Това не е нито приятна, нито лека задача, т.е. е съвършен миг да ревизира дали метриката за стрес работи. Позволявам на часовника да получава известията от телефона.

Тази функционалност дава опция да ги чета от часовника, само че не и да давам отговор от там. Календарът на телефона ми ме подсеща по кое време ще бъде идната ми среща и по кое време би трябвало да завърши актуалната. В сходна обстановка вибрацията на китката и полученото известие са доста по-удобни.

Интервютата минават без изключително напрежение и въпреки всичко равнището на стрес се е вдигнало с няколко единици. Сряда е, поканен съм на събитието " He`s the MAN ", проведено от URBN.dir.bg. Идеален миг да изкарам парадната униформа. Обличам се публично, поставям кожената каишка с " Urban " фейса. Пристигам на събитието с малко забавяне. Получавам няколко неприятни позвънявания от майсторите, стресът се повишава. Сипвам чаша уиски, след това още едно, равнището се усъвършенства. Прибирам се късно, дремя малко, само че сънят ми е по-качествен и получавам повече точки за сън.

Изминали са 6 дни, а батерията е над 50%. По азбучник устройството би трябвало да издържи до 2 седмици. При дейното прилагане и при ниските температури на открито, съм прелестно сюрпризиран от резултата. Краят на седмицата идва, ставам рано, поставям черния силикон, фейса на Speedometer, посредством долния бутон задавам записване на тренировката и се подготвям да търча в парка.

Установявам, че мога да ръководя музиката на телефона си посредством часовника, даже когато употребявам Spotify, което е доста комфортно по време на тичане. Speedometer-ът е отличен за следене на резултатите в действително време. Часовникът е водоустойчив, не го смъквам в дъжда, не го смъквам и по-късно, до момента в който се окъпвам. Неделя е. Последен ден за проби.



Отивам на табата. Нагласям GT-то в състезателен режим. В менюто за тип подготовка не намирам никакви високоинтензивни, тъй че предпочитам " Други ". Тренировката е всекидневно тежка, часовникът ме предизвестява да понижа темпото. Не го чувам. След края на тренировката виждам, че пулсът ми е надвишил 180 удара в минута. Изгорил съм малко над 500 калории.

Връщам часовника. Ще ми липсва. Huawei GT 2 е прелестен часовник. Дизайнът и качеството на направа са скандални, екранът е страховит. Телефонните позвънявания звучат чудесно. В него са вградени голям брой датчици, които дават точна информация. Водоустойчив е. Животът на батерията е впечатляващ.

Ако ви би трябвало, часовник за спорт и можете да преглътнете неналичието на магазин за приложения (app store), неналичието на NFC (което бих употребил за разплащане посредством телефона) както и неналичието на слот за СИМ карта, Huawei GT 2 е отличен избор.

*Източник и фотография: Панайот Стоянов-Пако

https://it.dir.bg/

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР