Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно в Държавния културен

Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно в Държавния културен ...

Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно в ДКИ „Двореца“ в БалчикПанагюрското златно съкровище може да бъде видяно в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Изложбата на Националния исторически музей е подредена в Каменната зала и ще гостува до 10 септември. Изложбата представя всички оригинални предмети от златното съкровище, които са били превозени до морския град при изключителни мерки за сигурност.

Идеята Панагюрското златно съкровище да бъде изложено в Държавния културен институт  „Двореца“ в Балчик се заражда още преди три години и след множество усилия тази експозиция вече е факт. Благодарение на доброто сътрудничество между Националния исторически музей в лицето на неговия директор доц. д-р Бони Петрунова и „Двореца“ с директор Жени Михайлова в Белия град вече е традиция да бъдат показвани изключително значими паметници на културата и артефакти. Посрещането на една подобна изложба изисква натоварена предварителна подготовка, споделиха Жени Михайлова и доц. Бони Петрунова.

"Трудностите са в опазването на музейните експонати и това е една наистина огромна задача и голяма работа, защото тази зала трябваше да бъде пригодена с охранителни системи, със СОТ от най-висок клас, с видеонаблюдение, с жива охрана, всичко, което изисква Националния исторически музей, съответно службите в Република България като полиция, ДАНС".

"За Панагюрското съкровище толкова е написано и казано, че аз едва ли мога да измисля нещо оригинално и ново, което да ви представя. Мисля, че самият контакт визуален с едно такова великолепно произведение на изкуството от преди стотици хиляди години ще бъде достатъчно приятно преживяване за всички, които са дошли да си починат, защото знаете, че това е ролята на културното наследство да ни свързва с нашите корени в миналото и да ни доставя тази наслада, която дават прекрасно изработените предмети от миналото". 

Доц. Бони Петрунова припомни и историята, която се разказва като легенда, свързана с откриването на Панагюрското съкровище. То е намерено от двамата братя Дейкови, които копаели глина за направата на тухли. Събитието се случва в почивни дни, като веднага са изпратени две телеграми до директорите на Археологическите музеи в София и Пловдив.

"Мълвата твърди, че софийският директор бил отишъл на лов и забранил на съпругата си да отваря телеграмите, докато пловдивският веднага отваря телеграмата, вижда, че  е открито съкровище, пристига веднага с кола, нарежда да бъде докаран и така съкровището става собственост на Пловдивския археологически музей". 

Доц. Петрунова и нейният екип от два дни подновиха и разкопките си на нос Калиакра, където през последните години бяха направени невероятни открития. Тяхната работа тук ще продължи до края на месец август, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и община Каварна. 
Повече можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg