Паметник на Капитан Петко войвода откри вицепрезидентът Илияна Йотова на

...
Паметник на Капитан Петко войвода откри вицепрезидентът Илияна Йотова на
Коментари Харесай

Йотова откри паметник на Капитан Петко войвода на българо-гръцката граница

Паметник на Капитан Петко челник откри вицепрезидентът Илияна Йотова на едноименния гранично контролно-пропускателен пункт. Инициативата за слагането на монумента е на Съюза на тракийските сдружения в България със съдействието на Община Свиленград и е във връзка 175 години от рождението на именития челник. Паметникът е дело на скулптора Стою Тодоров. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Всеки, който минава през граничния пункт, ще насочва поглед към внушителната фигура на Капитан Петко челник и ще се пита – заслужен ли съм за този воин. Верният отговор ще бъде и отговорът за бъдещето ни “, уточни в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова се обърна към множеството присъстващи на церемонията с думите на войводата: „ На мен не ми би трябвало царство, още везирство. На мен ми стига царството, дето ме тачи народът, гладни бедняци, вдовици с дребни дечица “. „ Тези няколко думи най-точно споделят всичко за един от най-големите герои в дългата и славна българска история. Малцина са тези, които могат през днешния ден да се подпишат под тези думи “, акцентира вицепрезидентът.

Илияна Йотова напомни героичните подвизи на Капитан Петко челник по дългия път на битката за избавление, с които той е заслужил уважението даже на поробителя.

„ 1878 година донесе свободата, само че раздели изстрадалия български народ. В очите на Капитан Петко челник са вашите сълзи, уважаеми тракийци, на бежанците, оставили дом и близки, с цел да тръгнат обратно по пътя към родината. В тези очи е и мощният идеал за обединяването на българския народ. Днес всички ние повече от всеки път имаме потребност от единство посред ни “, уточни вицепрезидентът.

„ Изоставен и от своите, до края на живота си Капитан Петко челник остана правилен на родината. Любовта към отечеството, свободата, уважението, единението – в тези негови добродетели би трябвало да възпитаме децата си “, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските сдружения в България, които предават на поколенията загатна както за подвизите на героя на Тракия, по този начин и за тежката орис на тракийците. „ Още няма правдивост за тракийците. Българската страна е в дълг към вас, по всякакъв начин би трябвало да поддържа активността на Съюза на тракийските бежанци. Каузата ви е почтена за почитание от всички българи. В лицето на президентската институция имате правилен съдружник “, увери Илияна Йотова присъстващите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР