Паметник на Георги Аспарухов - Гунди бе открит, а небето

...
Паметник на Георги Аспарухов - Гунди бе открит, а небето
Коментари Харесай

И небето плака с феновете на Левски на паметника на Гунди

Паметник на Георги Аспарухов - Гунди бе открит, а небето плака дружно с почитателите на Левски за " синия " кумир. Събитието се състоя в столичния парк „ Гео Милев “. Локацията не е инцидентно определена. Легендата на Левски е живял наоколо до мястото, където през днешния ден бе увековечен.

Минути преди формалната част заваля дъжд, който изобщо не уплаши стотиците последователи. Те одобриха това като явен знак, че даже небето рони сълзи за великия Гунди. Много от тях същото не успяваха да сдържат страстите си, а тъкмо в 16,00 часа, за когато бе оповестено началото на събитието, спря да вали.

Паметникът е построен по концепция на фенклуб " Гунди-Редута ", осъществена от Инициативния комитет „ Привърженици на ФК Левски “, Асоциация „ Levski Family ” и най-много с помощта на хиляди донори.

Да отдадат почин на Аспарухов пристигнаха неговата сестра Лидия, брачният партньор й Димитър Каров, който е една от най-големите волейболни митове на България, му Мария, двете й деца. Сред поканените бяха и представители на няколко от огромните родни клубове, както и на Министерството на културата, Столична община и Столичния общински съвет.

Думата бе дадена първо на Каров.

" Скъпи другари. В този церемониален ден. Тази фантазия за всички нас, за всички вас - този възвишен монумент, желая да благодаря на хората, които дадоха концепцията. Това са младите членове на клуб " Гунди-Редута ". Всичко стартира от тях. Благодаря и на община " Слатина ", която поде самодейността. Благодаря и на всички хора, които участваха с доста или малко, с цел да се построи това великолепие. Благодаря от душа и сърце. В тази паметна година, в която се навършиха 80-години от рождението на Георги и 52 години от неговата кончина, пристигна и времето тук, в " Редута ", да стои тази гениална фигура, която радваше всички, която радваше цяла България, която бе зачитана от цяла Европа и от целия свят. Всички би трябвало да бъдем горди ", съобщи 79-годишният Каров.

След това на сцената се качи един от главните мотори на плана Милен Панайотов, ръководител на Levski Family - благотворителното съдружие към Националния клуб на последователите.

" Благодаря на всички, които сте тук и уважихте поканата ни да присъствате в исторически миг, освен в историята на " Левски ", само че и в историята на България. Нашият лозунг от първия ден беше " За Гунди, за " Левски ", за България ". Благодаря на хилядите дарили средства и труд за реализирането на този величествен план. Благодаря на фенклуб " Редута ", тъй като те бяха основателите на този план. Идеята пристигна от фенклуб " Редута ". Благодаря на всички останали фенклубове в България. Благодаря на всички. Благодаря на сдружението " Левски на левскарите ", освен за финансовата помощ, а и поради последните две седмици - озеленяване, огради, непринуден труд - всичко беше проведено с тяхното подпомагане ", съобщи той.

Изказа се и кметът на регион Слатина Георги Илиев: „ Благодаря на всички, които сте тук. На всеки един, който способства това нещо да може да се случи. Благодаря и на скулптора Любомир Григоров, който направи тази фантастична статуя. Благодаря на фен-клуб „ Редута “, на Наказателен кодекс на последователите на ФК „ Левски “. Надавам се да опазим този монумент. Надявам се жителите, които минават отсам да дойдат единствено да се поклонят пред този талант. Защото, когато Гунди си е отишъл от този свят, аз не съм бил роден, само че той не престава да е жив във всички нас. Завинаги. “

Паметникът на Гунди съставлява бронзова скулптура с височина от над 2 м. и изобразява централния нападател на сините в присъщата му поза в офанзива. На на табела върху монумента е изписани емблематичните думи, който Георги Аспарухов изрича пред представители на италианския Милан, които желаят да подпишат контракт с него: “Има една страна България. В нея има един тим “Левски ". В него съм се родил, в този тим ще умра ".

Да поднесат цветя пристигнаха някогашният притежател на " сините " Тодор Батков, именития бранител на клуба Николай Илиев, Живко Миланов и Елин Топузаков, който бе и единственият представител на клуба.

След края на церемонията почитателите на Левски останаха да се повеселят в парка преди проведено да поемат към ст. " Георги Аспарухов ", където по-късно довечера следва дербито с Лудогорец. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg