Паметник на едни от строителите на съвременна българия - братята

...
Паметник на едни от строителите на съвременна българия - братята
Коментари Харесай

Паметник на братя Прошек бе открит в София

Паметник на едни от строителите на модерна българия - братята Георги и Богдан прошек, бе открит нощес на мястото, където до наскоро бе тяхната пивоварница - против Българска национална телевизия.

На площада, който също се назовава " Братя Прошек " минувачите към този момент могат да седнат на чаша бира с тях. Чехите са изобразени с халби в ръка от скулпторите Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и проектант Станислав Константинов.

Паметникът е подложен по случай 170 години от рождението на Георги Прошек и е израз на почитта и уважението към делото на братята Георги /Иржи/ и Богдан /Теодор/ Прошек - забележителни персони, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора татковина и построили едни от най-забележителните архитектурни монументи в столицата: Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика, бирарията " Дълбок зимник " и други.

 Паметник на братя Прошек бе открит в София
© Юлия Лазарова

Идеята за слагането му е на инициативния цивилен комитет " Чехи - строители на нова България ", а помощта - от " Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт " чиято постройка " Сан Стефано Плаза " през днешния ден е на мястото на фабриката, съобщи Българска телеграфна агенция.

Паралелно с паметника нощес в изложба " Сан Стефано " в постройката беше открита и изложбата " Българските чехи ", план на Българската телеграфна организация и Държавна организация " Архиви ". Тя съдържа богат снимков и текстови материал за живота и делото на чешките държавници, интелектуалци, хора на изкуството и други експерти, пристигнали от Австро-Унгарската империя в България, с цел да подкрепят построяването на страната в края на 19 и началото на 20 век: доктор Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел Шкорпил, Херман Шкорпил, братя Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Лудвиг и Вацлав Стрибърни и други

 Паметник на братя Прошек бе открит в София
© Юлия Лазарова
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР