„Пълната несъстоятелност на антикризисния пакет на властта напомня на вица

...
„Пълната несъстоятелност на антикризисния пакет на властта напомня на вица
Коментари Харесай

Мая Манолова за антикризисните мерки: 2 милиарда се усещат от хората като 0 лева

„ Пълната неплатежоспособност на антикризисния пакет на властта припомня на вица влизаш в магазина с 50 лева, усещат се като 20 лева И тук обявяваш 2 млрд лева, усещат се от хората като 0. “

Това съобщи водачът на "Изправи се България " Мая Манолова по време на полемика „ Инфлация посред беднотия и неравенства; в този момент накъде? “ проведена от онлайн платформата „ Политизирай това “ с водещи Николай Драганов и Мирена Филипова. Това е четвърта полемика, в която се събират обществено ангажирани персони и хора с идея, които взеха отношение към оферти антикризисен пакет на властта. В срещата взеха присъединяване още Крум Зарков – депутат, Георги Кадиев – финансист, Константин Проданов – финансист, Пламен Пъчев – банкер, Явор Куюмджиев – енергиен специалист, Еленко Божков – енергиен специалист, Димитрина Русева от „ Системата ни убива “, оповестиха от придвижването.

Мая Манолова разказа по какъв начин ще се отразят ограниченията на властта на едно 4-членно домакинство от двама родители, дете и пенсионер. По думите ѝ резултатите за семействата от ограниченията на властта ще са общо 20 лева месечно. По толкоз ще получат и хората в скъпите джипове с едно зареждане на колата си.

Лидерът на Изправи се България разяснява, че от 4-членното домакинство родителите, които са на минимална заплата няма да получат нарастване, нито ще има необлагаем най-малко. Пенсията на пенсионера ще се увеличи минимално – с едвам 9лв на фона на прихода му в края на предходната година. За потреблението им ще има понижение на ДДС-то на хляба, само че не и на останалите хранителни артикули. Предлагат понижение на ДДС-то за парното до 9%, до момента в който топлофикациите желаят 100% нарастване на цената. Няма поддръжка за семействата за цената на тока и водата, които също се усилват, а цената на водата към този момент се усилва от КЕВР за областите на страната. Според Мая Манолова мярката за заплащане на 25ст за литър гориво без таван ще е поддръжка главно за хората с високи приходи, чието гориво ще се заплаща през налозите от най-уязвимите хора страната. Намалението на лихвата за веселба също няма да се отрази всеобщо на семействата, тъй като не се отнася до заемите, ипотеките или лизингите.

В резюме водачът на Изправи се България съобщи, че ограниченията са „ нищо, само че от сърце “ и инфлацията у нас е чисто българска, тъй като междинната инфлация в Европа е 7%, а у нас формалните данни на Национален статистически институт са за 14,4% покачване на цените.

Според Георги Кадиев властта печели от високата инфлация с повече доходи в бюджета. Г-н Константин Проданов поддържа тезата, че ограниченията на властта са несъответстващи и даде образец по какъв начин намаляването на ДДС-то на хляба се изяжда изцяло като резултат от повишението на налога за бирата и виното. По думите му може би ограниченията са по-добри от нищо, само че не могат да бъдат приветствани единствено тъй като има някакво придвижване, а не са в мозъчна гибел.

Крум Зарков изрази мнение, че ограниченията няма да понижат инфлацията, а целят да понижат шока от галопиращите цени. Според него може да се направи повече единствено в случай че има болшинство, което да се бори против неравенствата. А няма такова болшинство в Народното събрание сега няма. По думите му българската стопанска система основава доста дълбоки неравенства и решението е страната да се построи на радикално друг принцип.

Явор Куюмджиев също се причисли към рецензиите против антикризисния пакет като дефинира ограниченията в него като „ нетаргетирани “ и съгласно него България продължава да е майка за едрия бизнес и мащеха за жителите си.

Димитрина Русева от Системата ни убива разкритикува ограниченията на ръководещите, които не поддържат най-уязвимите и хората с увреждания. Тя даде образци с неналичието на ограничения за децата сираци, да вземем за пример, отглеждани при свои родственици или неувеличението на минималната работна заплата при висока инфлация.

Еленко Божков дефинира обстановката в енергетиката като царяща „ експертна мизерия “. По думите му същото се отнася и за КЕВР. Той заяви, че Марица Изток 3 е продадена за 2,2 милиарда евро, което е доста висока цена и КЕВР ще би трябвало да се произнесе по договорката. По думите му да се дадат такива средства в този момент е сигнал, че договорът на ТЕЦ-а с страната няма да се приключи даже макар напътствията на Европейски Съюз и евентуално ще продължи и след приключването му през 2027г. От друга страна е сигнал, че цената на ел. силата няма да пада и сила под 400 лева./МВтч няма да има. Същевременно с това е знак, че няма да се спре въгледобивната сила у нас до 2026г, както упорстват някои.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР