Пълната демонополизация на Здравната каса крие редица рискове. Това заяви

...
Пълната демонополизация на Здравната каса крие редица рискове. Това заяви
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Пълната демонополизация на Касата крие рискове

Пълната демонополизация на Здравната каса крие редица опасности. Това съобщи новият началник на НЗОК  Дечо Дечев пред bTV. 
 Новият началник на НЗОК: Проблемът са едни хорица, които дърпат конците на касата
Според него и двата обсъждани разновидността - с изцяло унищожаване на монопола на Касата и надграждане на настоящия модел, имат плюсове и минуси. 

По думите му при цялостна демонополизация на доктрина парите може да се ръководят по-добре, само че те в действителност ще станат по-малко. 

“Съществува действителен риск от това хората, които сега финансират системата, само че не употребяват нейните услуги, да отидат в други фондове и болните хора да останат на гърба на страната – тогава ще се окаже, че освен няма да получаваме това, което е сега, само че и обстановката ще стане доста по-лоша за болните, които се нуждаят от скъпоструващо лекуване ”, коментира Дечев.

Той добави, че НЗОК няма право на облага, до момента в който частните фондове имат такова право, което също може да понижи парите в системата. 

Според него обаче сигурно има потребност от смяна на системата, тъй като има голямо противоречие сред уговорката за заплащане на медицински действия и заложените за това средства.

По думите му НЗОК в този си тип има доста проблеми и моделът на монопол не е най-правилният. 

Дечев акцентира, че е надълбоко погрешно успеваемостта на обещано лекарство да се дефинира от неговата цена, по тази причина би трябвало да се избира най-ефикасното лекарство, а всеки заплатен от горната страна лев би трябвало да бъде доказван с по-добър резултат. Например при 50% по-висока цена би трябвало да се чака и потвърдена от самостоятелни изследвания 50% по-висока успеваемост.

По думите му сега има една “организирана група ”, чиято единствена цел е да точи Касата. Групата включва съгласно него " някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България ".

" Начинът им на работа не е непознат на света, само че във всички страни към нас има дейности против такива групи - и в Румъния, и в Сърбия, и в Гърция “, само че сега у нас страната отсъства от контрола против тези практики, разяснява Дечев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР