Пълна забрана за т.нар. инхаус поръчки и сключването на рамкови

...
Пълна забрана за т.нар. инхаус поръчки и сключването на рамкови
Коментари Харесай

ДПС поиска премахването на инхаус поръчките и край на парите "от джипката"

Пълна възбрана за така наречен инхаус поръчки и сключването на рамкови съглашения оферират депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев, Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид. Те са внесли в Народното събрание промени в Закона за публичните поръчки, като в претекстовете към предлагането си приказват за корупционните схеми, които се разкриват в този модел на възлагане на разнообразни действия и рецензиите на европейските институции.

С друго предложение - за промени в Закона за обществените финанси, същите депутати дружно с бив;ия финансов министър от кабинета " Орешарски " Петър Чобанов (пак от ДПС) оферират да се забрани харченето на бюджетни средства с държавни постановления. По време на ГЕРБ точно по този метод Бойко Борисов раздаваше пари на общини, църкви и така нататък
Катарзис за поръчките
От Движение за права и свободи заговориха за премахването на инхаус поръчките още в края на предходната година, тъй че настоящето им предложение не е изненада. Неочаквани обаче са претекстовете към предлагането им - ограничение на корупционните практики, които този модел на възлагане на публичните поръчки разкриват. " В редица отчети на разнообразни европейски институции се съдържат все по-остри рецензии за корупционни практики при разходването на обществен запас. Достатъчно е да споменем свадите към " Автомагистрали ". Създава се публично очакване тези механизми за възлагане на публични поръчки един път вечно да бъдат отстранени от закона ", настояват депутатите от Движение за права и свободи. В същото време точно Движение за права и свободи драговолно поддържаше процедура на ГЕРБ да разпределя по този метод обществените средства, като доста постоянно точно.

Освен възбрана на инхаус поръчките обаче от Движение за права и свободи желаят и унищожаване на опцията за подписване на рамкови съглашения - това са отворени контракти с няколко компании, въз основата на които възложителите в продължение на години дават съответни задания и доста постоянно надвишават в пъти в началото утвърдените бюджети. Именно с такива рамкови съглашения се случиха ремонтите по автомагистралите " Тракия " и " Хемус ". Пак посредством такива контракти се прави и поддръжката на уличната мрежа. По същия метод, в която преди е работил шефът на държавното сдружение Ангелин Цачев.
Реклама
От тази позиция премахването на инхаус поръчките и рамковите съглашение звучи като добър ход. Но истината е, че сами по себе си тези благоприятни условия за възлагане на публични поръчки са възможни от Европейски Съюз и безусловно икономисват време, а в някои случаи и разноски. Като логиката е, че се употребяват за регулярни действия, осъществявани от дъщерни държавни или общински сдружения - да вземем за пример събирането на отпадък, превоз и така нататък Проблемът е, че в България, и по-специално при последното държавно управление на ГЕРБ, с тях се злоупотребяваше до прекаленост и безусловно милиарди левове бяха разпределени точно по този метод.
Без пари " от джипката "
Другото предложение на депутатите от Движение за права и свободи е за промени в Закона за обществените финанси. Ключовата измежду тях е да се отстрани опцията бюджетни средства да се разпределят с постановления на Министерския съвет (ПМС), като за всеки спомагателен разход да е нужна глоба на Народното събрание. При ръководството на ГЕРБ се трансформира постоянна процедура при регулярните ПР обиколки на премиера в страната да се дават обещание пари, които след това да се оформят по този начин. Особено в третия кабинет на Бойко Борисов обаче сумите набъбнаха и посредством Постановление на Министерски съвет се заделяха даже средства за милиардни инфраструктурни планове.

" Неотменно в последните години разобличаваме " модела джипка ", при който се дават на разпоредителите с бюджет, в това число на общините, спомагателни средства с постановления на Министерския съвет. Предлаганите от нас промени поставят завършек на тази процедура, като сходни решения ще се одобряват единствено с акт на Народното събрание ", пишат от придвижването.

Според препоръчаните редакции даже и средствата в Резерва за непредвидени и/или неотложни разноски се планува да се харчат след утвърждение на Народното събрание, като се изключи случаите при бедствия и повреди, когато държавното управление може да работи по свое убеждение.
Реклама
Отделно се предлага и с годишния бюджет да се изготвя финансова стратегия за общините, където да се планува финансирането на техни планове. Според претекстовете към законопроекта по този метод ще се ограничи практиката настоящо, непоследователно и по персонално убеждение да бъдат отпускани сходни средства.

Последната редакция е по скоро козметична и символна - в условието за бистрота при ръководството на обществените финанси се записва, че не просто би трябвало да се дава информация на обществото за макроикономическите данни и прогнози, а и тя би трябвало да е " надеждна, достоверна и навременна ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР