Палестинското ислямистко движение Хамас потвърди смъртта на свои висши командири

...
Палестинското ислямистко движение Хамас потвърди смъртта на свои висши командири
Коментари Харесай

При израелски удари са убити високопоставени командири на Хамас

Палестинското ислямистко придвижване Хамас удостовери гибелта на свои висши командири при израелски въздушни удари, в това число на командващия военното крило на организацията в линията Газа - Басем Иса, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Още по тематиката
В същото време израелската войска разгласи, че един неин боец е умрял при детонация на противотанкова ракета, изстреляна от бойци на Хамас в линията Газа.

Загиналите палестински командири

Иса е най-високопоставеният боен представител на Хамас, погубен от Израел след войната в Газа през 2014 година

В изказване Хамас удостовери гибелта на Иса, както и на " голям брой " други висши военни ръководители.

По-рано Израел заяви, че при негови удари са убити няколко висши бойци от Хамас, включително военният командващ в град Газа.

Иса и още няколко командири, отговарящи за разнообразни региони на линията Газа, съставляват военния съвет на Хамас - най-висшия орган, вземащ решения за военните интервенции на придвижването.

Израел заяви, че при удар на военновъздушните му сили в Газа са убити 16 членове на военното крило на Хамас.

Загиналият израелски боец

" Старши сержант Омер Табиб беше погубен тази заран при обстрел с противотанкови оръжия по време на интервенция за отбрана на (израелските) села наоколо до линията Газа ", съгласно изказване на израелските въоръжени сили, представено от Франс прес.

Бригадите " Изедин ал Касам ", въоръженото крило на Хамас, оповестиха през днешния ден сутринта, че са изстреляли ракета по джип на израелска войска. По-късно групата удостовери гибелта на няколко свои командири, починали при израелски удари против линията Газа.

 Хамас обсипа Израел с ракети и получи мощен залпов отговор Виж още

Обстрелът и от двете страни продължава

Същевременно палестински ракети не престават да се сипят над Израел. По данни на здравното министерство в линията Газа при ескалиращото принуждение от понеделник насам в палестинския анклав са убити минимум 53-ма души.

Според израелски медицински източници починалите в Израел са към този момент шестима.

" Това е единствено началото. Ще ги ударим по този начин, както въобще не са си и представяли, че е допустимо ", предизвести в изказване израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Малко по-късно нов залп от ракети бе изстрелян против израелския град Ашдод, а съгласно израелски медии военните чакат нов обстрел на региона към Тел Авив.

В Организация на обединените нации не могат да решат

Международната общественост следи с възходящо безпокойствие бойните дейности - най-интензивните сред двете страни от години, показва Ройтерс. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра през днешния ден на ново незабавно съвещание, отдадено на спора, на което отново не се стигна до обща декларация, заради твърдото противоречие на Вашингтон, съобщи Франс прес, цитирайки дипломати.

Според Съединени американски щати, " като привиква съвещание, Съветът за сигурност демонстрира загрижеността си и не е нужно нищо повече ", сподели за Агенция Франс Прес посланик, поискал да резервира анонимност.

" Съединени американски щати наподобява не считат, че една декларация ще способства за деескалация ", означи различен посланик, също изискал да остане неназован.

Според няколко източници болшинството от 15-членния Съвет за сигурност е било склонно да одобри обща декларация с желанието да се стигне до намаление на напрежението. За момента няма коментар от американската задача в Организация на обединените нации.

На предходната незабавно свикана среща в понеделник Съединени американски щати към този момент отхвърлиха приемането на общ текст, препоръчан от Тунис, Норвегия и Китай, и призоваващ двете страни в спора да се въздържат от всевъзможни провокации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР