Палеонтолози от Музея на университета Хокайдо, Япония, в сътрудничество със

...
Палеонтолози от Музея на университета Хокайдо, Япония, в сътрудничество със
Коментари Харесай

Вкаменелости от ларинкс показват, че вид динозавър е бил способен да издава звуци като птица

Палеонтолози от Музея на университета " Хокайдо ", Япония, в съдействие със свои сътрудници от Американския природонаучен музей са разкрили доказателства, съгласно които тип динозавър е бил кадърен да издава звуци като птица, заяви Phys.org.

В публикация, оповестена в сп. Communications Biology , създателите разказват проучване на вкаменелости от ларинкс на динозавъра Pinacosaurus grangeri и особеностите му, които съгласно тях са разрешавали на античното творение да издава звуци, сходни на птичите. 

Предишни проучвания оферират малко доказателства за това по какъв начин са звучали динозаврите, когато са се опитвали да издават звуци с органи, намиращи се в гърлото. Причината е, че ларинксът се състои главно от хрущял, който не се вкаменява добре. 

Източник: Communications Biology (2023). DOI: 10.1038/s42003-023-04513-x

Авторите на актуалното проучване са изучили фосилизирани остатъци от тип дундест динозавър с шипове, Pinacosaurus grangeri от фамилията на анкилозаврите, открит от различен екип в Монголия преди 18 години. 

Първоначално учените са предположили, че фосилизираните кости в гърлото на античното творение са служили за дишане, а не за издаване на звуци. По-внимателен разбор на две от костите е посочил, че те са елементи от ларинкса. 

Учените са изследвали деликатно двете елементи на ларинкса, след което са сравнили пропорциите им с тези на към този момент известни на науката птици и влечуги. Частта в основата на органа е била по-голяма от тази на актуалните животни, което е разрешавало на динозавъра да отваря необятно дихателните си пътища и да издава доста мощни звуци. Другата, по-издължена част, е оформяла трахеята и той е бил в положение да издава звуци, сходни на тези на актуалните птици. 

Изследователите позволяват, че в случай че динозавърът е бил кадърен на сходни звуци, той доста евентуално ги е употребявал по същите аргументи - за привличане на сътрудници, следене на потомството и отбрана на територия.

Изследването е оповестено в Communications Biology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР