Палатките, където са подслоненижертвите от земетресениетовпровинция Хатай, днес са затънали

...
Палатките, където са подслоненижертвите от земетресениетовпровинция Хатай, днес са затънали
Коментари Харесай

Турция: “Нови градове“ за пострадалите от земетресението?

Палатките, където са подслоненижертвите от земетресениетовпровинция Хатай, през днешния ден са затънали във вода, написа. В Шанлъурфа и Адъяман водната маса помитавсичко по пътя си из градските улици.Природните стихии още веднъж убиват хора. Месец и половина след унищожителното земетресение Турция бе сполетяна и отнаводнения.

Една от дамите в потопените палатки споделя пред кореспондент на немската обществено-правна медия АРД: " От земетресението оцеляхме, само че в този момент можем да загинем под водата. И страната ни оставя да умрем на произвола на ориста. "
Ердоган дава обещание да помогне на всички потърпевши
Президентът Реджеп Тайип Ердоганобещава, че властта ще постави грижи за всеки един от потърпевшите от естествената злополука. Подумите мувече е почнало построяването на над20 000 нови жилища за хората от земетръсната зона, изгубили покрива над главата си.

А през идните месеци броя щяла да нарасне десеторно: става дума за нови жилищни здания,подсигурени против трусове. Президентът си е сложил амбициозна цел: " За една година в ново жилище би трябвало да влязат всички, които имат право на това. "

Танер Юзгечне има вяра на това заричане. Той е ръководител на Камарата на строителните инженери и в изявление предАРД в Истанбул предизвестява, че не трябва да се строят небрежно скроени нови градове. " Обикновено единствено планирането трае към една година ", споделя той.

" Ако в действителност бъдат издигнати над 400 000 нови жилища за една година, това значи, че се строят напълно нови градове. " Юзгеч предизвестява, чеградът не се състои единствено от жилищни здания. " Трябва да се намерения и за всички обществени съставни елементи. "

Според Ердоган към жилищните здания щели да зародят нови обитаеми пространства с цялата нужна инфраструктура: учебни заведения, лечебни заведения, магазини, храмове и паркове. Строителният инженер Юзгеч обаче си остава песимистичен. Да не приказваме, че съгласно него към момента не трябва да се строи, до момента в който в потърпевшите райони има заплаха от още затихващи земетресения.
Част от предизборната акция?
Най-важни въпреки всичко са логистичните съображения. " Излиза, че всички строителни компании вТурциятрябва да работят само и единствено в тези райони. Но това нито е практично, нито пък механически е допустимо. Подобни обещания наподобяват по-скоро на предизборна пропаганда ", споделя Юзгеч пред АРД.А тя се вписва добре на фона на предстоящитеизборите през май. Ако зависи от Ердоган, до тогава всичко ще се върти вероятно единствено към строителните планове. Той очевидно разчита да завоюва още гласове по този метод.

Но задачата, която си е сложил президентът, наподобява извънредно комплицирана - освен от организационна позиция. Пострадалите райони обхващатстотици километри във всичките си направления. Необходимото финансиране е голямо предизвикателство за Турция. Страната към този момент сътвори Фонд за възобновяване, където се концентрират всички средства, в това число и парите, идващи от чужбина.

В Анкара се споделя, че нанесените стопански вреди се мерят с към 100 милиарда евро, като по-голямата част от загубите са свързани с повредени здания. Точно по този пункт може да се реализиран избрани икономии, споделя строителният специалист Юзгеч, съгласно който някои здания може да бъдат укрепени, а не да се събарят и строят отначало.

Така могат да се икономисат 30-40% от средствата, споделя строителният инженер. " Ще спестим и време, и пари, освен това в изгода и на околната среда. Разбира се,не всяка пропукана постройка може да се укрепи- просто би трябвало да се ревизира всеки обособен случай. Работата обаче е в това, че интервенцията по укрепването на постройките се торпилира от строителното лоби ", споделя Юзгач.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР