Пакистанската полиция използва сълзотворен газ и се сби с хвърлящи

...
Пакистанската полиция използва сълзотворен газ и се сби с хвърлящи
Коментари Харесай

Полицията в Пакистан разпръсна със сълзотворен газ симпатизанти на сваления премиер

Пакистанската полиция употребява сълзотворен газ и се сби с хвърлящи камъни поддръжници на сваления министър председател Имран Хан , до момента в който се събираха за планувани маршове в сряда към центъра на Исламабад, оповестява Асошиейтед прес. Предизвикателният някогашен министър председател прикани почитатели на протест пред Народното събрание, с цел да смъкна държавното управление и да наложи предварителни избори.

Маршовете провокираха опасения от огромно принуждение сред последователите на Хан - в този момент най-висшият опозиционен водач в Пакистан - и силите за сигурност. Правителството на наследника на Хан, Шахбаз Шариф, забрани митинга и предизвести Хан, че може да бъде задържан, в случай че продължи с демонстрациите.

Върховният съд на страната постанови, че митингът на Хан може да продължи, само че единствено на особено избрани публични места и при изискване, че стачкуващите се разпилян след послание на някогашния министър председател. Съдът също по този начин изиска от юриста на Хан Бабар Аван да подсигурява, че митингът ще остане кротичък.

По-рано сутринта полицията за битка с безредиците употребява сълзотворен газ и отблъсна стотици стачкуващи, които хвърляха камъни, до момента в който се опитваха да преминат през блокиран мост покрай град Лахор, с цел да се качат на рейсове, пътуващи за столицата Исламабад. Десетки почитатели на Хан също се сблъскаха за малко с полицията в Исламабад, където стачкуващите подпалиха шубраци по основен бул., изпращайки пушек и пламъци, издигащи се в небето.

Съобщава се за конфликти и на други места, в това число в пристанищния град Карачи, където стачкуващите изгориха полицейска кола.
 Пакистан към този момент е с нов министър председател
Пакистан към този момент е с нов министър председател

Постът се заема от по-благоразположения към Запада Мохамад Шахбаз Шариф

Най-малко десетина стачкуващи и няколко служители на реда бяха ранени. Преди маршовете в сряда управляващите използваха десетки корабни контейнери и камиони, с цел да блокират основните пътища към Исламабад.

Хан, някогашна звезда на крикет, трансформирал се в ислямистки политик, беше министър-председател повече от три години и половина до предишния месец, когато беше свален от власт с избор на съмнение в Народното събрание. Оттогава той организира манифестации с хиляди хора в цялата страна.

Хан съобщи, че отстраняването му от служба е резултат от проведен от Съединени американски щати скрит план и скрито съглашение с Шариф , чието държавно управление даде обещание строга отговор, в случай че Хан наруши възбраната. Вашингтон също отхвърли каквато и да е роля във вътрешната политика на Пакистан.

Въпреки възбраната, Хан упорства, че митингът му ще бъде всеобщ и кротичък и ще продължи, до момента в който държавното управление се съгласи да организира нови избори тази година, а не през 2023 година, както е планувано. Организаторите възнамеряваха тълпи да пътуват с коли и рейсове до границите на града на Исламабад, след което да маршируват пешком.

Властите арестуваха над 1700 симпатизанти на някогашния министър председател.

Властите са разположили спомагателни полицейски и паравоенни елементи по автомагистралите и в Исламабад, като също по този начин ремаркета на трактори са паркирани през двете ленти на придвижване в няколко региона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР