Пакетните услуги за почивка и туристически пътувания се увеличават с

...
Пакетните услуги за почивка и туристически пътувания се увеличават с
Коментари Харесай

Услугите и природният газ извеждат инфлацията до 2% през февруари

Пакетните услуги за отмора и туристически пътувания се усилват с 9.1% на годишна база

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Бизнесът чака " нови далавери " в енергетиката

Опасенията са, че ще се усили студеният запас, което ще увеличи и цената на тока
13 мар 2018
Компаниите за изкопаеми горива рискуват планове за 1.6 трлн. $

Разработването на добивни площадки крие съществени финансови опасности поради стягането на екологичните регулации
12 мар 2018
Натискът върху цените на петрола продължава
9 мар 2018
Цените в страната се покачват с 1.8% през януари

Поскъпването идва най-вече от природния газ и топлоенергията, разноските на семействата порастват
15 фев 2018
Инфлацията доближава 2.1% през 2017 година
12 яну 2018 След януарското закъснение инфлацията потегля леко нагоре през февруари и доближава 2% на годишна база. Промяната идва най-вече от услугите, природния газ и топлоенергията, до момента в който храните, които бяха главен инфлационен фактор предходната година, нарастват напълно леко. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Измерено по европейската методология, изменението на цените е по-слабо. Хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ) през февруари се покачва с 1.5% на годишна база, а на месечна - с 0.2%. Според зимната макропрогноза на Европейската комисия нарастването на цените в България леко ще се форсира през идващите две години - мнение, което споделят и специалистите в страната. А моторите на покачването се чака да бъдат приходите на семействата дружно с цените на горивата на интернационалните пазари.

Горива и услуги

Според данните на Национален статистически институт нарастването на цените в страната през февруари идва най-вече от услугите, при които инфлацията доближава 4.1% по отношение на година по-рано. Темпът на повишаване последователно се форсира от юни предходната година, а повода евентуално са по-високите приходи на семействата. Сред по-отчетливите промени са цените на пакетни услуги за отмора и туристически пътувания, които нарастват с 9.1% на годишна база, и застраховки, свързани с превоза (14.3%).

Макар че услугите излизат на напред във времето, придвижването на петрола на интернационалните пазари продължава да въздейства върху ценовото ниво в страната. Горивата са фактор при определянето на цената на природния газ, а той от своя страна е съставен елемент от цената на топлоенергията. Ефектът е забележим в данните на Национален статистически институт - газообразните горива нарастват с 12.5% през февруари, а покачването на цените на топлоенергията доближава внушителните 23.1% на годишна база.

Вече се усещат и по-високите акцизни ставки върху цигарите. Тютюневите произведения нарастват с 4.5% през февруари, до момента в който месец по-рано покачването беше 3.1%.

Цените в еврозоната

Докато в България въздействието на горивата продължава да е отчетливо, в еврозоната по-голям резултат имат услугите. Причината е, че те са най-големият съставен елемент в потребителската кошница (44%), до момента в който силата съставлява едвам 10%.

Предварителните данни на Евростат за февруари демонстрират, че повишаването на услугите продължава и евентуално за седми следващ месец ще е с максимален принос към общата инфлация в района. Статистическата работа залага на смяна на общото ценово ниво от 1.2% през февруари.

Повече по тематиката очаквайте в новия брой на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР