Пакет социални законопроекти внесе в Народното събрание парламентарната група на

...
Пакет социални законопроекти внесе в Народното събрание парламентарната група на
Коментари Харесай

БСП внесе проекти за безплатни детски градини, по-високи пенсии и помощи за млади семейства


Пакет обществени законопроекти внесе в Народното събрание парламентарната група на Българска социалистическа партия. Част от предложенията социалистите са правили и преди, а други са от предизборната стратегия на левицата.

Сред тях е и изцяло нов закон за възрастните хора, предусещащ опцията бюджетът да заплаща на приемни фамилии, които се грижат за самотни възрастни. Предлага се и повдигане на отпуснатите преди 31 декември 2017 година пенсии, като се изчислят съгласно осигурителния приход за 2018 година, който е близо 890 лв.. Има и текстове за повишение на помощите за раждане на деца, за въвеждането на безвъзмездни ясли и детски градини, както и разширение на еднократните помощи за дребните възпитаници и те да са към този момент до ІV клас.

Българска социалистическа партия предлага да се сътвори Фонд за поддръжка на възрастните хора, в който хазната да прави всяка година вноска и първата такава да се дефинира с бюджета за 2022 година В него могат да влизат и дарения. Парите от фонда ще се употребяват най-вече за заплащане на приемни фамилии за остарели хора на правилото на приемните фамилии за децата.

Левицата предлага още хората с пенсии под линията на беднотия да получават спомагателни помощи за превоз, за осведомителни и телекомуникационни услуги, за заплащане на наем и за медикаменти.

Българска социалистическа партия упорства също в Кодекса за обществено обезпечаване отпуснатите до края на 2017 година пенсии да се преизчислят още от 1 юли 2021 година.

За стимулиране на раждаемостта Българска социалистическа партия предлага да има еднократна помощ за второ и трето дете, които да са в размер на 10 минимални работни заплати, само че единствено в случай че двамата родители са се осигурявали в предходните на раждането на детето 24 месеца.

Българска социалистическа партия предлага и основна смяна в Закона за обществените финанси, която съществено ще ограничи държавното управление да прави разбърквания по държавния бюджет в течение на годината. Идеята е да се вкара предел на спомагателните разноски и прехвърляния, които Министерският съвет може да утвърждава през годината, до 1% от приходите по консолидираната фискална стратегия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР