Пак свършихме работата на правителството. На практика пренаписахме бюджета в

...
Пак свършихме работата на правителството. На практика пренаписахме бюджета в
Коментари Харесай

Чобанов разкри как ДПС свърши работата на кабинета. Промените в бюджета

Пак свършихме работата на държавното управление. На процедура пренаписахме бюджета в Бюджетна комисия. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия депутатът от Движение за права и свободи доцент Петър Чобанов, някогашен финансов министър.

Разумно направихме баланс за това какви спомагателни доходи могат да се чакат и в какви посоки можем да изразходим тези доходи. По този метод на база разговор в Бюджетна комисия с останалите сътрудници взехме решение, че бюджетът, който ни се предлага, няма нито фокус, нито ще помогне на хората в този миг, по тази причина предприехме съответни дейности, тъй че да се случат неща, които са отлагани. И в тази обстановка на инфлация и рецесии да доближат средства до хората, уточни доцент Петър Чобанов.

Освен да споделя не, министърът на финансите би трябвало да знае да по какъв начин да насочва дейно ресурсите, с които разполага, да следи те да отиват дейно до хората, за които са предопределени и да има визията по какъв начин да се ръководят парите в бюджета. А Асен Василев няколко пъти съобщи, че надали не в този момент ще вкарва нови механизми и системи на бюджетиране, защото се бюджетирало с ексел. Отговорът ми е: Не, не се бюджетира с ексел, бюджетира се с ум, безапелационен бе доцент Чобанов.

Финансовият министър би трябвало тъкмо да знае по кое време и къде да се насочат средствата, както ние направихме с актуализацията на бюджета, сподели още националният представител от Движение за права и свободи.

Той даде образец със положението на общините.  В момента българските общини поради по-високи разноски, поради това че няколко пъти бяха излъгани, че ще получат над 500 млн. лева, изнемогват. Нищо не им беше обещано от тези пари. Ние взехме решение, че сега обстановката разрешава да им се провиснал в допълнение 100 млн. лева, които да им се разпределят съразмерно. Има си формула за това. Министерство на финансите се пробваха и това да трансформират и да ги дадат на планов принцип – т.е. министърът или някой различен да реши къде да отидат тези пари, описа някогашният финансов министър.  

Имаме два доста мощни образеца какво се случва с парите, когато се разпределят на планов принцип. Първият е с парите за просвета – тези 30 млн., които се оказа, че няма да подкрепят театралните служащи, тъй като към този момент са разпределени на планов принцип. Предстои да забележим защо. Другият е с парите за просвета. Аз предложих от 80 млн. за просвета тази година 7 млн. да бъдат съразмерно разпределени на всички университети, има 16 000 учени в България. Оказа се, че за два месеца тези 80 млн. са разпределени още веднъж за неразбираемо какви планове. Ще потърсим информация и ще забележим, съобщи доцент Чобанов.

По отношение на бизнеса. Там нашата поддръжка е ориентирана към земеделците. Успяхме да договорим с останалите политически сили 300 млн. лева Имаме формула кой какви разноски е направил повече по отношение на миналата година и каква част от тях да компенсираме – за посадъчен материал, торове, горива. Ние даваме тази поддръжка в този момент, когато е нужна, с цел да можем да спасим ферми, растениевъдство, сподели националният представител от Движение за права и свободи.

В момента обсъждаме механизъм за поддръжка на бизнеса поради скъпия ток. Оказва се, че финансовото положение на Фонд „ Енергийна сигурност ” също не е цветущо. Там парите са изхарчени през годините сякаш за поддръжка на бизнеса. Казват похарчихме за това 4 милиарда лева Но когато им зададем съответен въпрос, се оказва, че до бизнеса са стигнали 1,5 млрд.  Останалите къде са. Видяхме по какъв начин от НЕК бяха вземи 1,1 милиарда за покупка на зърно Тя не се реализира, само че парите са изтеглени и ги няма. Този фонд още веднъж би трябвало да се цялостни с вноски, с цел да стигнат парите до бизнеса, съобщи още доцент Чобанов.

Но още веднъж поражда въпросът – за какво вършим работата на държавното управление? Какво въобще направи то за 6 месеца, което да е потребно за хората, попита Чобанов. Той бе безапелационен, че държавното управление харчи напразно, без фокус и без парите да стигнат до уязвимите групи, които имат потребност от средства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР