Падането на китайската космическа станция постави отново въпроса за така

...
Падането на китайската космическа станция постави отново въпроса за така
Коментари Харесай

Как се действа и кой взема решение, ако космическо тяло пада към Земята?

Падането на китайската галактическа станция сложи още веднъж въпроса за по този начин наречените галактически боклуци - това са неизползваемите остатъци от разнообразни устройства и апарати, изпратени от индивида в орбита към Земята. Те замърсяват галактическото пространство и заплашват спътниците и галактическите кораби. Решението е съставянето на интернационален контракт, разяснява за " По света и у нас " преподавателят по Международно галактическо право в Софийския университет проф. Николай Натов.

Около Земята кръжат 8 000 тона парчета - от изоставени спътници до люспи багра. Проследимите са с размери над 10 сантиметра. От земята се следят 23 000 сходни обекта. Те могат да останат в орбита стотици, даже хиляди години.

проф. Николай Натов, учител по Международно галактическо право: Земята на процедура е опасана от една мрежа от такива боклуци. Знае се орбитата на всяко едно такова тяло, което е занемарено. Преди време падна станцията " Мир ", преди този момент " Скай Лаб " имаше сходни проблеми и това би трябвало да се реши с един интернационален контракт - по какъв начин да се действа с тези галактически боклуци, които нарастват с всяко едно изстрелване.
Сблъсъците сред късовете боклуци са редки, само че се случват - да вземем за пример - през 2009 година американски информационен спътник се удари в нефункциониращ съветски метеорологичен спътник. Преди три години поради заплаха от галактически парчета беше евакуиран екипажа на МКС. През 2007 година китайците смъкнаха собствен спътник с балистична ракета.

Проф. Натов изяснява, че съгласно интернационалните контракти, всяка страна, която основава или изпраща уред в космоса, дава отговор освен за неговото разработване, изстрелване, опериране в орбита, само че и за безвредното му събаряне на земята или изгаряне в плътните пластове на атмосферата.

В орбита има към 7000 спътника, от тях 1500 работят. Очаква се през идващото десетилетие броят им да доближи 18 000. Учените се пробват да разработят разнообразни способи за разчистване на пространството към планетата от многочислените боклуци.

проф. Николай Натов, учител по Международно галактическо право: Те сигурно са проблем на правото на запазване на околната среда и може би едно взаимно решение на експерти еколози и експерти по Международно галактическо право ще бъде от изгода в бъдеще.
Намирането на решение е все по-належащо. Проблемът е освен в огромните парчета, само че и дребните, които са непроследими, само че все по този начин рискови. Дори парченце с размера на кламер може да повреди спътник и да го трансформира в неуправляемо летящо тяло. Въпреки това, съгласно учените, вероятността да те удари падащ от космоса пай е 10 милиона пъти по-малка от тази да те порази гръм.
 Китайската галактическа станция Китайската галактическа станция "Тянгун-1 " изгоря над Тихия океан
Около 3 и 15 часа тази заран наше време излязлата от надзор китайска галактическа станция Тянгун-1 изгоря при нахлуване в земната атмосфера над южната...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР