P.I.F. и техните приятели музиканти Владимир Михайлов, Ерсин Мустафов, Бора

...
P.I.F. и техните приятели музиканти Владимир Михайлов, Ерсин Мустафов, Бора
Коментари Харесай

Обич за Димо: P.I.F. и приятели с концерт-послание Оставам тук

P.I.F. и техните другари музиканти Владимир Михайлов, Ерсин Мустафов, Бора Докле и Михаела Ненова се качват на сцената на Sofia Live Club на 22 декември, с цел да изпратят изпълнено с любов обръщение към почитателите на групата, както и към небето, откъдето ги гледа звездата на Димо Стоянов. С концерта " Оставам тук " P.I.F. ще почетат паметта на своя основател и вокалист, който две години по-рано на 21 декември отлетя към небето.



Мартин Профиров, Христо Михалков, Димо Стоянов и Иван Велков. Снимка: Ели Дели

Неповторимият Димо ни напусна прекомерно рано, само че за момчетата от групата, брачната половинка и децата му, за неговите другари и фенове той постоянно ще „ остане тук “ в сърцата ни. Музикантите от P.I.F. - Иван Велков, Мартин Профиров и Христо Михалков дружно със своите специфични посетители ще изсвирят нови песни, които до момента не са участвали в репертоара на бандата по време на концерти. На 22 декември ще прозвучат и най-любимите на почитателите части на P.I.F. 



Гост-вокалистите Владимир Михайлов и Ерсин Мустафов още веднъж се включват в музикалното премеждие с P.I.F.

" Правим всички концерти в името и за Димо. За нас всички концерти са специфични и гледаме всякога да изненадаме почитателите с нещо друго.

Този път с нас сме поканили нашата другарка - цигуларката Михаела Ненова и вкарваме цигулка в частите и то в доста, освен в едно. Направили сме аранжимент особено за цигулка. Смятаме, че това ще е нещо по-различно и забавно за феновете ни ", разкри особено за Lupa.bg китаристът на P.I.F. Иван Велков, който дружно с Димо основава групата преди 30 години.

Нежната цигулка на Михаела Ненова звучи и във видеото към песента " OPUS 4 ", което през 2021 година събра 46 известни музиканти и актьори, свързани прочувствено, идейно или по щастлива случайност с Димо Стоянов. Песента е част от последния албум на групата - " P.I.F. 6 ", публикуван след кончината на Димо. До гибелта му цялостният албум е към момента недовършен, само че изпълнителят съумява да запише всички вокали, в това число и последния в деня преди влизането си в болница. Групата направи всичко допустимо албумът да бъде приключен и да види бял свят.



Михаела Ненова също е специфичен посетител на концерта " Оставам тук ", като бандата направи аранжимент на няколко песни особено за нейната цигулка

" С нас на сцената още веднъж ще се качат вокалистите Влади Михайлов и Ерсин Мустафов, с които направихме страхотни концерти през последните две години. Както знаете, откакто Димо си отиде отсам, ние от групата, взехме решение да каним гост-вокалисти, а не да имаме един непрекъснат вокалист. Каним наши общи и негови другари, с които сме имали най-различни прекарвания и които са били на съвсем всички наши концерти, да пеят с нас и мисля, че това беше вярното решение ", показа Иван Велков.

Според него е прелестно, че всеки от тези огромни артисти и музиканти, които гостуват на концертите на P.I.F. надскачат личното си его и насочат обръщение към хората, че могат да се обединят в името на положителното.

Същото мнение споделя и барабанистът на P.I.F. Мартин Профиров. " Всеки един от музикантите, които каним като вокалисти, е наш другар и всеки дава от себе си оптималното. Няма битка някой да има нещо. Всеки пее песните на P.I.F. по метода, по който той си показва и ги възприема. И това е най-ценното. Тази спомагателна сила се усеща и от групата, и от почитателите ", споделя пред Lupa.bg и Мартин Профиров.



Певицата Бора Докле също ще зарадва феновете на P.I.F. 

" Сега за пръв път с нас на сцената ще излезе Бора Докле, която е нашият нов гост-изпълнител. С Бора сме остарели другари и тя от дълго време е обвързвана с P.I.F. Без да й споделям какви части планираме в репертоара, тя си избра песни, които не сме изпълнявали пред аудитория. Ще възобновим репертоара и ще вкараме части, които не сме свирили изобщо или пък не сме изпълнявали от дълго време. Поне половината от песните, които ще чуете на концерта на 22 декември, ще бъдат изненада за всички. Бора доста добре се включи с частите, които предложи ", разкри още Иван Велков.

Синът му Филип, който също свири на китара и който се качи с групата и на предходни концерти, и в този момент ще се изяви на сцената, като се включи в няколко части.



Иван Велков е създател на групата дружно с Димо Стоянов

Полина Герасимова е създател на визуализациите и мултимедията на концерта " Оставам тук ". Тя ще включи за първи път на клубна сцена своя музикален инструмент музико, основан взаимно с инженери и музиканти - инж. Ивайло Миленков, Виктор Герасимов, Ваня Герасимова, Иван Москов. Китаристът на P.I.F. Иван Велков и барабанистът на групата Мартин Профиров също вземат участие в основаването на този иновативен музикален инструмент за глухи и незрящи деца.

Инфрачервени датчици засичат придвижванията на ръцете им и създават тон, като по този начин незрящото дете чува мелодията, а глухото " вижда " музиката в цвят.

Публичното показване на музико беше в края на ноември в " Музейко " с осъществяване на песента " Камбаните " на група P.I.F. Те избират точно нея поради емблематичния ѝ текст: " Почувствай камбаните, погледай вятъра, послушай звездите… ” 



Зрителите ще видят и новаторския музикален инструмент музико

По време на концерта " Оставам тук " в Sofia Live Club премиерно ще бъде показана и песента " Далече ".

" Записахме това парче с един наш другар от Варна - Николай. С него се познаваме от деца, той дружно с Димо беше и в Детското театрално студио " Щурче " във Варна. Историята на тази ария е доста забавна. Когато правихме парчето  " Всеки ден ", което влезе в третия ни албум, в групата бяхме единствено Димо и аз и всеки композираше у дома на своя компютър. Едно от частите, които аз бях направил, се споделяше " Всеки ден ", само че трябваше да измислим и текст към него. Един ден, до момента в който бяхме с Димо, Николай пристигна на посетители и измисли думи, които ни харесваха.

Впоследствие Димо си измисли негов припев, само че по време на концерти, на последния припев, изпълняваше не своя текст, а този на Николай, тъй като доста му харесваше. И в този момент в действителност записахме с Николай новото парче " Далече " с неговия текст ", описа Иван Велков.



" Имахме страхотна година, през лятото направихме над 25 концерта, родиха се и прелестни планове, които следва да се случат следващата година ", благополучен е от равносметката надареният китарист.

P.I.F. взаимно с Пловдивския спектакъл ще слагат мюзикъл и по този начин ще осъществят една от фантазиите на Димо. " С оркестъра на БНР ще създадем огромен концерт с песните на P.I.F., като Румен Бояджиев ще направи оркестрациите. Подготвяме и нов диск с песни, които Димо е писал за разнообразни реализатори, само че които по една или друга причина не са били осъществени ", загатна за бъдещите проекти на групата Иван Велков. " Всичко това ме прави доста благополучен, тъй като има доста оферти за планове, хората са доста изобретателни и имам вяра, че нещата ще се получат ", добави той.



Китаристът се надява на концерта в четвъртък да дойдат доста другари на P.I.F. " Ние го вършим и за Димо, и за всички почитатели - да изпеем песните и да ги съпреживеем дружно. Искам да благодаря от сърце на всички, които идват на нашите концерти за поддръжката, тъй като без публиката сме нищо. От самото начало на групата, в случай че нямаше кой да ни поддържа, нямаше да сме това, което сме в този момент и групата нямаше да съществува. Публиката е част от процеса, с цел да се случват тези хубави неща и новите планове. Догодина продължаваме отново дружно ", надява се рокаджията.



Барабанистът Мартин Профиров има вяра, че Димо ще продължи да живее измежду нас посредством музиката

" Ние приехме като задача да продължим по този метод. Ако спрем музиката, която Димо създаваше, тя малко по малко ще бъде забравена. А в този момент по този метод тези песни са живи. Хората идват на концертите ни, плачем дружно, смеем се дружно. Емоциите са смесени. Но като цяло творчеството на Димо остава и всички го чуват и идват да го слушат ", споделя и Мартин Профиров.

Иван Велков насочи и особено обръщение към всички: " Да се обичаме, тъй като ти като се обичаш всичко друго отива на назад във времето и пречките падат. За Новата година поисквам на хората да се обичат повече, да си простят и да не не помнят, че освен тяхната позиция е меродавна. "  

И както се пее в песента на P.I.F. " Не дремя ":

Спасен, роден,
този свят няма смисъл без нас.
За теб, за мен,
всеки ден, всеки момент е като мирис.
Необикновен.
Живот подарен! 

" Това е и концепцията - да се поддържаме и да предаваме тези послания за любов и добрина - да се обичаме, да имаме вяра, че всичко ще е окей, с цел да могат да се движат нещата и да се почистим от негативизма ", изрази вярата си пред Lupa.bg Иван Велков. Затова и концертът в Sofia Live Club ще насочи и особено музикално обръщение: " Оставам тук, бъди до мен ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР