Озоновата дупка в близост до Южния полюс тази година е

...
Озоновата дупка в близост до Южния полюс тази година е
Коментари Харесай

Озоновата дупка над Южния полюс се е свила до рекордно малки размери

Озоновата дупка наоколо до Южния полюс тази година е по-малка , в сравнение с когато е открита, само че това се дължи по-скоро на капризното антарктическо време , в сравнение с напъните да се понижи замърсяването, съобщи АП, базирайки се на НАСА.
 
Тази есен междинният размер на дупката в защитния озонов пласт на Земята е 9,3 млн. кв.км - по-малък, в сравнение с при откриването й през 1985 година За съпоставяне - дупката беше най-голяма през 2006 година - 26,6 млн. лкв.км. „ Това е в действителност добра вест - повече озон над полукълбото, по-малко ултравиолетова радиация на повърхността “, споделя Пол Нюман от НАСА.
 


Озоновият пласт пази живота на Земята
от нездравословната слънчева радиация , само че хлорни съединения, които могат да се запазят във въздуха 100 години, го разяждат, създавайки изтъняване и дупка над южното полукълбо.  Дупката доближава максимума си през септември и октомври , преди да изчезне към края на декември и да се появи още веднъж напролет в южното полукълбо.
 
Протоколът от Монреал от 1987 година, подписан от всички страни в света, забрани доста от хлорните съединения, употребявани в хладилниците и аерозолите. Забраната докара до смаляване на озоновата дупка, само че тазгодишното й рекордно стесняване не е плод на тези старания, отбелязва Нюман.
 
„ Това е просто каприз на времето “, споделя Брайън Тун, експерт по атмосферни науки от университета на Колорадо.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР