Озоновата дупка над Антарктика, която през есента на миналата година

...
Озоновата дупка над Антарктика, която през есента на миналата година
Коментари Харесай

Учените със сензационна новина за озоновата дупка над Антарктика

Озоновата дупка над Антарктика, която през есента на предходната година доближи най-големите си размери за последните години, се е затворила в края на декември.

Това заяви през днешния ден на брифинг в Женева формалният представител на Световната метеорологична организация Клер Нюлис.

"Тази озонова дупка над Антарктика беше една от най-големите, най-дълбоките и най-дълготрайните, откогато преди 40 години стартират наблюденията на озоновия пласт. Тя се затвори в края на декември, което се случи доста по-късно от нормалното ", споделя Нюлис.

От Световната метеорологична организация означават, че през 2020 година озоновата дупка над Антарктика е нараствала бързо от средата на август и на 20 септември е достигнала максимума си от 24,8 милиона квадратни километра.

Според специалисти повода е била "силен, постоянен и леден полярен ураган и доста ниски температури в стратосферата ". Същите метеорологични фактори способстваха за образуването на "рекордна " озонова дупка и над Арктика през 2020 година

За съпоставяне - озоновата дупка над Антарктика през 2019 година беше "необичайно дребна и краткотрайна ", напомнят от Световната метеорологична организация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР