ой се ражда в Габрово. Среща я в село Голямо

...
ой се ражда в Габрово. Среща я в село Голямо
Коментари Харесай

Единствена в четата: жената, която уши знамето на Съединението

ой се ражда в Габрово. Среща я в село Голямо Конаре, където постъпва на работа в източнорумелийската милиция. Тя е единствено на 18 години, само че ще вземе ефективно присъединяване в акта, който по-късно ще даде новото име на селото ѝ – Съединение.

on Sep 6, 2017 at 3:17am PDT

Това са те – бъдещето семейство Чардафонови – Продан Тишков и Недялка Шилева.



Продан взе участие в подготовката на Априлското въстание, а по време на Руско-турската освободителна война е в състава на българското опълчение. Събрал задоволително опит, той работи старателно по подготовката на Съединението на Източна Румелия с Княжество България и на заветната дата 6 септември оглавява четата, която взе участие в завладяването на конака в Пловдив.

on Sep 6, 2016 at 3:26am PDT

В „ Строителите на модерна България “ Симеон Радев в детайли разказва пътя на четата. От село Голямо Конаре Чардафон и още към 350 души потеглят към Пловдив. Редом с тях върви и едно самоуверено момиче – Недялка Шилева. Годеницата на Чардафон рисува патриотични лозунги върху знамето на четата и е единствената жена в нея.
По пътя и тя, и Чардафон дават кураж на останалите, с цел да могат да продължат. Той дава за образец Васил Левски:

„ Момчета! - сподели той. - Тук, под тия брести, нашият страдалец дякон Левски е оплаквал България преди петнадесет години! Тогава той е бил самичък в цялостен окръг, а през днешния ден ние сме 700 души, в Пловдив имаме 7000, а в княжеството милиони! От какво се боим? Напред, момчета! Поклонете се на земята, която е тъпкал този популярен човек! “

По-късно четата се удвоява, а дисциплината се стяга – никой няма право нито да приказва, нито да пуши, до момента в който не доближат Пловдив. Когато настъпва ужас в дружината, Недялка е тази, която вдъхва кураж на четниците:

„ Не ви е позор, остарели мустакати мъже! Погледнете на мене, която съм слаба жена, най-млада посред ви! “

Духът е издигнат и четата продължава пътя си. След свалянето от власт на генерал-губернатора Гавраил Кръстевич на 6 септември, на Недялка се пада задачата да пътува дружно с него във файтона и да го ескортира до село Голямо Конаре.

След признаването на Съединението, Недялка и Продан подписват брак и имат две деца – Любен и Свобода, само че малко по-късно се развеждат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР