Овцевъдите в България са възмутени от средствата, които държавата определи

...
Овцевъдите в България са възмутени от средствата, които държавата определи
Коментари Харесай

Овцевъдите са възмутени от средствата за подпомагането им по схемата de minimis

Овцевъдите в България са възмутени от средствата, които страната дефинира за подпомагането им по схемата de minimis.

През тази седмица Управителният съвет на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация ще разиска препоръчаното от Министерството на земеделието, сподели за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

„ Хората чакаха и всички към момента го чакаме да има някаква съответна интервенция от страна на страната. Това, което сега се предлага като помощ, особено за дребните преживни животни, съгласно мен е прахуляк в очите. Една ставка от порядъка на 11 лв. – това е все едно една бала и половина люцерна. Това е помощта сега на страната “.

По думите на Караколев животновъдната общественост била насочила „ избавителен поглед “ в очакване на de minimis, а обстановката той дефинира като „ много тежка “.

След внезапния скок в цените на фуражите, в границите на няколко месеца се следи „ доста тежка инфлация, скок в цените на съвсем всички първични материали и носители, добави Симеон Караколев.

Животновъдите недоволстват и против диференцирането на сумата според от броя отглеждани животни – колкото повече са овцете, толкоз по-малко са средствата за тях. От сектора считат, че това е държавно наказване за тези, които се пробват да работят и да създават повече.

„ Когато ресурсът е непълен, тази модулация се явява като похлупак на всичко “, акцентира Симеон Караколев. По думите му концепцията на Министерството на земеделието е да се поддържат по-малките ферми, само че когато ресурсът е „ подобен мижав, се губи замисълът на всичко “.

„ Нашите настройки бяха de minimis-ът да не пада за дребни преживни животни в порядъка на сред 30 и 40 лв. на животно. Това е съответната интервенция в тази ситуация “, заключи Караколев.

Положението на най-дребните животновъди ще се затрудни и от повдигането на осигурителния предел.

Във Facebook Симеон Караколев, съпредседател на НОКА разяснява: „ Разбрахме, че с de minimis 2022 “мачът е свирен ” и с цел да не се окаже късно, сега приготвяме общо искане за Ковид’22 от над 30 организации, представляващи съвсем всички браншове от селското ни стопанство. Утре или най-късно вдругиден ще го пратим до всички парламентарно показани политически партии, министър-председателя, вицепремиера и министър на финансите и министъра на земеделието. Основното ни искане е намесата на страната да бъде съответна по отношение на очертаващата се тежка икономическа и климатична конюнктура през годината! Ще настояваме за най-малко 40 лева на ДПЖ! “.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР