Овцевъди и козевъди излизат на протест пред МСОвцевъди и козевъди

...
Овцевъди и козевъди излизат на протест пред МСОвцевъди и козевъди
Коментари Харесай

Овцевъди и козевъди излизат на протест пред МС
Овцевъди и коз

Овцевъди и козевъди излизат на митинг пред Министерски съвет
Овцевъди и козевъди излизат на митинг против евтаназията на животни. Това потвърдиха за БГНЕС от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той ще се организира през днешния ден от 12:00 часа пред Министерски съвет, а след това и пред постройката на Министерството на земеделието, храните и горите на бул. „ Христо Ботев “ в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Стачните дейности са продължение на националните митинги за избавяне на бранша, които започнаха на 13 юли т.г. край с. Шереметя до Велико Търново със алегорична обсада на основен път София-Варна. След неналичието на реакция от институциите и последвалите шокиращи дейности по избиването на животни в странджанското село Шарково, овцевъдите и козевъдите ще стачкуват в столицата с искане за държавна помощ от минимум 20 лв. на животно, която да компенсира загубите в сектора по време на действието на анулираната от съда Наредба 3 за директните заплащания. Те упорстват компенсацията по тази разпоредба за сътрудниците им от регионите под карантина, поради чумата по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско, да е в размер на 40 лв. на животно “, споделиха от организацията.

От там упорстват за компенсации по пазарни цени за наложително умъртвените животни заради чумата, както и 300лв. за овце-майки, кози-майки под селекционен надзор и 200лв за овце-майки, кози-майки отвън селекционен контрол; 1000 лева на коч и пръч под селекционен надзор и 700 лева на брой за кочове и пръчове отвън селекционен надзор, както и в допълнение възнаграждение по 6 лева на кг. живо тегло за агнета и ярета.

Овцевъдите и козевъдите се оповестиха и за оставките на длъжностните лица довели бранша им до тежката рецесия, а точно заместник- министър доктор Цветан Димитров, Бойко Синапов, отраслов консултант на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „ Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти ” и доктор Златка Възелова, шеф на дирекция „ Животновъдство ” в МЗХГ.

Протестиращите ще упорстват и за създаването на национална политика за справяне с заболяванията по животните в пограничните региони. Според тях създалата се обстановка през миналите дни е посочила, че такава генерална тактика липсва, а виновността за това е на отрасловия заместник-министър в МЗХГ. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР