Овации от стотици непознати хора събра истинска сватба на събора

...
Овации от стотици непознати хора събра истинска сватба на събора
Коментари Харесай

Вдигнаха истинска сватба на Роженския събор, гърмяха пушки, викаха войводи

Овации от стотици непознати хора събра същинска женитба на събора на Рожен. Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик.

Цялата компания живее в Германия. Решават да дойдат в национални носии на събора на Рожен и младоженеца, кума и брата на булката провеждат напълно сватбата да се случи на ливадите без тя да знае.

" Аз от доста време го възнамерявам, въпросът е, че в този момент беше подобаващият миг. Замислих го да е тук, тъй като тук е най-подходящото място, най-хубавото. Тук са Родопите, има гайди, национална музика, Николай Славеев и Валя Балканска. Младоженката и кумата са танцьорки от дребни на национални танци ", сподели младоженецът пред " Марица ".

Марин предложи на бъдещата си брачна половинка в етноселището на поляните. Това е първата същинска женитба за пътуващото читалище " Бащино огнище ", сподели основателят му и уредник на етноселището Ивайло Шопски.

" Толкова доста страсти ни се събраха, първо плакахме на осъществяванията на бесарабската българка " Лийка думаше " и " Облече ле, бяло ", по-късно викахме горчиво и празнувахме и играхме хора. Защото тук точно Никол и Мартин, към този момент Василеви, безусловно ги оженихме. Мартин предложи на Никол на колене с пръстен, гърмяха пушки, хайдутите викаха, кумът беше на " седмото небе ". Това беше една изненада, булката не знаеше, че ще й се предлага брак.

И пред толкоз доста непознати те си споделиха " да ", това беше един извънредно прочувствен миг под овациите на стотици хора. Роди се едно младо българско семейство. Аз им пожелах да имат най-малко 9 деца и да ги възпитават както те са възпитани. Защото тези прелестни младежи всичките бяха в национални носии, играха хора и направиха жива картина с краденето на булката. Аз не се колебая, че те ще отгледат същински българи, които ще продължат това, което вършим ние ", сподели Шопски.

Тридневният събор с над 100-годишна история събра на Роженските поляни от 19 юли до през днешния ден над 280 хиляди гости и 3500 артисти, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната, съгласно данни на уредниците от сдружението " Рожен - завещание в бъдещето ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР