от Ясен Бояджиев: Отстрани погледнато, ситуацията около евентуалното бъдещо правителство

...
от Ясен Бояджиев: Отстрани погледнато, ситуацията около евентуалното бъдещо правителство
Коментари Харесай

ИТН начело на България: нито да подкрепиш, нито да не подкрепиш

от Ясен Бояджиев:

Отстрани видяно, обстановката към възможното бъдещо държавно управление на „ Има подобен народ” (ИТН) е много смешна. Някакви хора без никакъв опит, само че за сметка на това със подозрителен капацитет за тая работа, ужасно се мъчат да прикрият тези условия, като със строго изражение обикалят студията (или се записват на видео от къщи) и се вършат да наподобяват значими и умни. Но не им се получава много-много…

Тъжно-страшно

Не е елементарно обаче да се огледа обстановката в профил, в случай че, щеш-не щеш, живееш (или си част) от нея. Тогава тя наподобява по-скоро тъжно-страшна. Понеже въпросните хора занапред ще се учат по какъв начин се прави политика и по какъв начин се ръководи страна. И ще се упражняват за наша сметка и на наш тил. Като новак хирург, който се упражнява върху живо тяло без анестезия.

Най-трудна и неприятна обаче е обстановката за представителите на партиите, от които се желае да дадат парламентарна поддръжка за това държавно управление. При това към този момент упованието е, че ще го създадат на сляпо и надали не ще козируват. Трудността идва не от алтернативата „ да подкрепиш или да не подкрепиш”. А от това, че ситуацията, в което са тези партии в този момент, е по-скоро „ нито да подкрепиш, нито да не подкрепиш”.

Да се сложим за малко на тяхно място. Ето по какъв начин наподобяват нещата към днешна дата.

Ако одобряват

Да одобряват и да дадат желаната от тях поддръжка значи да споделят отговорността с хора, които се държат по този начин, като че ли имат не 65 депутати, определени с гласовете на 11 % от гласоподавателите, а най-малко 120 депутати, определени при 100-процентова интензивност. Хора, които следвайки политиката на свършените обстоятелства, желаят поддръжка, само че не споделят защо и кого тъкмо. И гневно атакуват всеки, който не им играе по свирката.

При досегашните условия значи да поемат и да носят отговорност за неща, за които никой не ги е питал и които не зависят по никакъв метод от тях. За някакви най-общо и устно дефинирани планове (без съответна стратегия и ангажименти) и за някакви изцяло незнайни им лица, с които никой не си е направил труда даже да ги запознае (камо ли да им желае мнението).

Като стана дума за лицата: аз да вземем за пример, в случай че бях на тяхно място, бих изпитвал мощно съмнение към човек, който се е явил на кастинг за политици в лековато телевизионно шоу. Дано да се неистина в съответния случай, само че от опит знам, че по принцип податливост към сходен жанр изяви имат хора с прекалено огромна упоритост и със съмнителна самопреценка за личните си благоприятни условия. Именно по този начин, леко комично, наподобява човек, който има самочувствието да каже за себе си: " През последните десетилетия управленците у нас страдат от липса на теоретична подготовка. Аз я имам ".

Ако не одобряват

Ако не одобряват и откажат да дадат желаната от тях поддръжка при досегашните условия, ще им бъде вменено, че провокират нови, трети за една година избори и че провалят „ изчегъртването” на досегашния управнически модел. Ще бъдат набедени, че ламтят за постове, ще ги изкарат безотговорни и егоистични и ще им припишат всички земни грехове.

Впрочем, това се вижда занапред. Забелязвате ли да вземем за пример, че по остаряла ченгеджийска традиция Христо Иванов малко по малко е вкарван в тогавашната роля на Иван Костов - на индивида, отговорен за всичко. Еднакво мразен и от Борисов, и от Движение за права и свободи, и от Трифонов.

Какво да се прави?

Ако описаната обстановка и отношението на мандатоносителя не се трансформират, поддръжка за неговото държавно управление би трябвало да бъде отказана. Независимо от обвиняванията и нападките, партиите, от които се желае тази поддръжка, би трябвало на първо място да останат правилни на себе си, на правилата си и на гласоподавателите си.

Ако пък решат друго, на всяка крачка и при всяко гласоподаване в бъдеще тази поддръжка би трябвало да бъде строго сериозна - единствено за това, което дава отговор на политическите цели и разбирания на подкрепящите. Те не трябва да дават повече, в сравнение с получават. Щом Има Такъв Народ отхвърля да прави взаимни отстъпки, не трябва и да получава взаимни отстъпки. Щом отхвърля да подсигурява непоклатимост, не трябва и да получава такива гаранции.

" Далече сме от мисълта да строим държанието си в договарянията за държавно управление по това кой какво чака от нас и с какво ще бъде благополучен ", сподели тези дни представител на тази партия. Е, би трябвало да им стане ясно, че и те ще получат същото отношение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР