Отворено писмо до служебния министър на вътрешните работи и вицепремиер

...
Отворено писмо до служебния министър на вътрешните работи и вицепремиер
Коментари Харесай

Отворено писмо до вътрешния министър: Да бъдат разкрити полицаите, били граждани и журналисти на 2 септември

Отворено писмо до служебния министър на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков написа Благовеста Кенарова - майката на бития от чиновниците на Министерство на вътрешните работи публицист Димитър Кенаров. Припомняме, че боят и карцерът на Кенаров се случиха в нощта на 2 против 3 септември по време на антиправителствения митинг, наименуван “Велико национално въстание”.

Предмет на отвореното писмо от Кенарова към Рашков е “медийната независимост в България и правдивост за протестиращи и публицисти, жертви на бруталното полицейско насилие”.

“Моят наследник, Димитър Кенаров, беше брутално пребит и арестуван, макар легитимацията му като публицист и без потвърдена виновност. Камерата му, с която е снимал е изчезнала след ареста му”, написа Кенарова.

“За страдание държавното управление на Бойко Борисов показва очевидна липса на интерес към възстановяване на свободата на словото и медиите и към ценене на Конституцията и интернационалните си задължения”, написа още тя.

“Господин Министър, апелирам за Вашето подпомагане да бъдат разкрити нарушителите от Министерство на вътрешните работи и да им се потърси отговорност. Моля за правдивост за моя наследник Димитър Кенаров и останалите потърпевши без виновност публицисти и протестиращи граждани”, приканва Благовеста Кенарова.

Публикуваме цялото писмо на Благовеста Кенарова без редакции:

" Господин Министър,

По време на антиправителствените митинги против държавното управление на Бойко Борисов през лятото на 2020, полицията брутално наруши човешките права на спокойно протестиращи жители и публицисти, отразяващи митингите, а след това на доста от тях отхвърли правораздаване с неуместно и антиутопично пояснение, почтено за Джордж Оруел [Репортери без граници].

По време на по този начин нареченото " национално въстание " на 2-ри септември 2020, през нощта, полицията окървави митинга. Моят наследник, Димитър Кенаров, беше брутално пребит и арестуван, макар легитимацията му като публицист и без потвърдена виновност. Камерата му, с която е снимал е изчезнала след ареста му.

В поддръжка на сина ми и другите потърпевши публицисти, с отчети и изявления против нарушаванията на човешките права и медийната независимост в България, застанаха Асоциацията на Европейските публицисти България, Български и интернационалните правозащитни и журналистически организации и медии, Еврокомисарят по отбрана на човешките права, Съвета на Европа, Американският дипломат в София, Сената на Съединени американски щати, Репортери без граници, Амнести Интернешънъл и други влиятелни институции.

За страдание държавното управление на Бойко Борисов показва очевидна липса на интерес към възстановяване на свободата на словото и медиите и към ценене на Конституцията и интернационалните си отговорности.

В резултат България беше класирана на непрестижното 112 място за 2021 година (едно място по-назад от 2020 г.), от 180 страни в международния показател за независимост на словото и медиите на Репортери без граници (RSF) - най-ниското класиране от която и да е страна в Европейския съюз и Балканите (без Турция).

Господин Министър,

Моля за Вашето подпомагане да бъдат разкрити нарушителите от Министерство на вътрешните работи и да им се потърси отговорност.

Моля за правдивост за моя наследник Димитър Кенаров и останалите потърпевши без виновност публицисти и протестиращи жители.

Вярвам, че ще имате воля да извършите служебния и човешкия си дълг.

БЕЗ СВОБОДА НА СЛОВОТО И МЕДИИТЕ, ДЕМОКРАЦИЯТА Е НЕВЪЗМОЖНА!

С почитание,

Благовеста Кенарова

13 май 2021, София”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР