Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, столичната кметица Йорданка Фандъкова,

...
Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, столичната кметица Йорданка Фандъкова,
Коментари Харесай

Отчаяни родители искат Борисов и Фандъкова да ги обезщетят заради детските градини

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, столичната кметица Йорданка Фандъкова, заместника ѝ Тодор Чобанов и даже до основния прокурор Иван Гешев поради казуса с детските градини в София изпратиха жители, родители и членове на Facebook групата " Граждански митинг срещу неналичието на общински детски ясли и градини ".
В писмото се акцентира, че в столицата 7911 деца за тази година остават отвън общинските ясли и детски градини, само че част от тях ще минат на второ класиране и все пак 7146 отпадат сигурно, а местата са 1800 по-малко от предходната година. Това значи закрити почти 20 детски градини, настояват хората, подписали писмото.
Тази година няма места за 42% от кандидатстващите в детските градини. Неприетите единствено в яслени групи през 2019-та бяха 6 222, а през 2018-та – 5 769, оплакват се хората.
436 лв. дотация от общински и държавен бюджет получава всяко записано в детска ясла дете за календарен месец. Знаем, че в детската градина сумата варира по отношение на възрастовата група. Некласираното дете освен, че не получава тази дотация, само че родителите са принудени да заплащат такси на частни ясли и градини, които са в пъти по-високи , споделят хората. " Тези родители заплащат дeсетократно – един път посредством заплащане на налози и такси устоят признатите деца на други хора, и повторно – своите ", написа в писмото.
" Ако некласираните 7 146 деца се реалокират отвън столицата, страната ще е длъжна да обезпечи средства за визитата им в ясла/градина. В провинцията здания има, само че деца няма. Поради дефицита тук-там в столицата, децата ни икономисват милиони на страната - единствено тъй като живеят в София! Разликата в разноските на семейство с класирано и семейство с некласирано дете за интервал от 6 образователни години /2 яслени и 4 градински/, може да доближи до 60 000 лв. на дете ", написа в писмото.
Затова хората желаят от страната следното:
1. Пряка финансова поддръжка - ваучери за всяко дете, некласирано в общинска ясла/детска градина за посещаване на различно детско заведение. Адекватно подкрепяне на различните форми за развъждане на деца - частни детски ясли и градини, наставнически кооперативи, публично-частни партньорства, детски центрове и други
2. Ударно строителство на нови ясли и детски градини, при явен план-график . Анализ на подобаващите за строителство общински терени и подобаващите за преустрояване в ясли и градини общински здания. Ясна система за цивилен надзор върху осъществяването на план-графика за строителство. Искаме да се знае: по кое време, къде и какво се строи и ще бъде издигнато? Ако е належащо – преразглеждане и повишение на месечните такси в яслите и детските градини на територията на Столична община.
3. Равен достъп до обучение на неприетите деца, съобразено с държавен учебен стандарт, под формата на навестяване на педагогичен обстановки или друга опция, тъй като родителите нямат опцията и знанията да образоват децата си по всички просветителни посоки, съобразени с разпоредба Номер 5 на МОН. Еднакъв прием/брой места във всички детски заведения по региони, за всеки набор, а не както в този момент децата, родени в избрани години и региони, които разполагат с хиляди по-малко места късмет в “лотарията ”.
4. Анализ на обстановката за 10 години обратно и среща с министър-председателя на Република България господин Бойко Борисов и кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова!
" Действията и бездействията на страната и общината нарушават правото на всяко дете до еднакъв достъп, до обществени и административни услуги, правото на обучение и социализация. Ако Столична община продължава да нехае, ще предприемем всичко належащо,за да бъде потърсена съответната отговорност ", възмущават се хората. И показват какво съгласно тях се нарушава като закони от властта:
- Правото на обучение на всяко дете в България е закрепено в Конституцията /чл. 53, ал.1/, като по силата на закон - Закона за предучилищното и учебното обучение /ЗПУО/, обучение се реализира в това число и в яслите. А според член 47 от главния ни закон, развъждането и възпитанието на децата до пълнолетието им се подкрепя от страната.
- Съгласно член 118, алинея 1 от Закона за здравето, за подкрепяне на фамилията при развъждане на деца до тригодишна възраст и за обезпечаване на тяхното обикновено физическо и психическо развиване се основават детски ясли и детски кухни. Според алинея 2 на същия член, детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други експерти реализират развъждане, образование и образование на деца от тримесечна до тригодишна възраст.
- Съгласно член 117 от Закона за здравето, страната и общините, юридическите и физическите лица основават условия за обезпечаване на здравословна витална среда и обикновено физическо и психическо развиване на децата.
- Съгласно член 2, алинея 1 от Наредба № 26 за устройството и активността на детските ясли и детските кухни и здравните условия към тях, издадена от Министъра на опазването на здравето (Наредба № 26), детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други експерти реализират развъждане, образование и образование на деца от тримесечна до тригодишна възраст. Съгласно член 1, алинея 3 от Наредба № 26, издръжката на децата в общинските детски ясли и активността на общинските детски кухни се финансира от съответния общински бюджет. Съгласно член 119, алинея 3 от Закона за здравето, издръжката на децата в общинските детски ясли и активността на общинските детски кухни се подкрепят от съответния общински бюджет. Съгласно алинея 4, за развъждане на децата в общинските детски ясли, както и за приемане на детска храна от общинските детски кухни родителите и настойниците заплащат такси в размери, избрани от общинския съвет в сходство със Закона за локалните налози и такси.
- Съгласно член 1 от Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ), страната и общините дават отговор за вредите, породени на жители и юридически лица от незаконосъобразни актове, дейности или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или във връзка осъществяване на административна активност. Считаме, че даването на просветителни и здравни услуги съставлява административна активност, като бездействието на страната и Столична община. С оглед обезпечаването на тъждество и места за децата в яслена и градинска възраст е в директна причинна връзка с голяма финансова тежест за родителите и ограничение на свободния достъп до държавен и общински запас за всички деца.
Още: " Опозицията в София срина от рецензии Фандъкова за детските градини "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР